Propadl traktorům: Ze šrotu vypiplal bělostného fešáka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Propadl traktorům: Ze šrotu vypiplal bělostného fešáka

To je fešák
To je fešák (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv Reného Cieslara)

Už jako malý na pískovišti opravoval René Cieslar (48) ostatním dětem autíčka. Později propadl veteránům – a ne ledajakým, jeho koníčkem jsou traktory. A největší pýchou pak Fordson F z roku 1923, jemuž René vrátil i původní tovární bělostnou barvu. Do Jablunkova přitom dorazil z Ameriky jako šrot.

Stroj, který se startuje pomocí kliky, vyjel před bezmála 100 lety z fabriky Henryho Forda. Byl součástí první samostatné koncepce závodu na výrobu traktorů. Tehdejší trh vyžadoval stroje, které by byly cenově dostupné pro všechny. „A proto ta bílá. Byla laciná,“ vysvětlil pro Aha! René Cieslar. Předběhl dobu Podle něj jde o nesmrtelný traktor, který předběhl dobu. Cesta k němu však byla trnitá. Tento konkrétní kus sloužil v Americe jako reklamní poutač a podle toho taky vypadal. Přicestoval jako totální vrak. Stovky hodin práce, které mu René s pomocí kamarádů a odborných knih věnoval, ale stojí za to. „Některé součástky jsem si musel vyrobit, už se nedaly sehnat. Ale není nic, s čím bych si neporadil,“ pochlubil se dvojnásobný táta. V sousední obci má menší halu, kde na renovaci čekají další unikátní kousky. Ty, které už prošly Reného zručnýma rukama, dělají radost nadšencům do veteránů, na jejichž srazech ho René prezentuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.