Balšánovi propadli společnému koníčku: Když (rekordně) sbírá celá rodina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Balšánovi propadli společnému koníčku: Když (rekordně) sbírá celá rodina

Iva, Ondřej a Tomáš Balšánovi. Rodině učarovaly stavebnice Lego.
Iva, Ondřej a Tomáš Balšánovi. Rodině učarovaly stavebnice Lego. (Foto Aha! – Romana Vébrová)

Je to paráda, když členy rodiny spojuje kromě lásky a porozumění i společný koníček. Balšánovi z Aše na Chebsku propadli kouzlu kostiček ikonické stavebnice Lego. Syn Ondřej (18) má dokonce největší sbírku série Hvězdné války (= Star Wars) v Česku. Ta je zároveň druhá největší na světě!

Příběh Lega a Balšánových se začal psát ještě za hluboké totality. „Bylo to v roce 1973, tehdy mi rodiče koupili v Tuzexu stavebnici bagru. Ten mám ostatně dodnes. Pak jsem občas dostal nějaké Lego k Vánocům, hráli si s ním i dva starší synové. Ale až nejmladšího Ondru to opravdu chytlo,“ vzpomíná pro Aha! Tomáš Balšán (53).

Hvězdné války
A právě Ondřej se kostičkám začal věnovat na »profiúrovni«. „Před osmi lety jsem si našel na německém bazaru malou stavebnici hvězdné lodi Millennium Falcon ze Star Wars, asi za čtyři eura. Máma mi ji koupila, a to byl prvotní impuls začít sbírat právě Star Wars,“ popsal Ondra. V edici Hvězdných válek vydalo Lego na 750 stavebnic, tedy setů, jak říkají »legaři«. „Já mám ve sbírce 624 číselných setů. Ve světovém měřítku mě o 21 stavebnic předběhl jen americký sběratel, který jich má 645,“ vysvětlil Ondřej. Jemu teď oficiálně patří republikové, a neoficiálně i evropské prvenství, co se velikosti sbírky stavebnic série Star Wars týče. A pozadu není ani maminka Iva (51). Ta skládá z ikonické stavebnice vánoční vesničku!

Více najdete v tištěném vydání Nedělního Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.