Jste na dně? Zkuste stavebnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jste na dně? Zkuste stavebnici

Leháro, relax, nohy nahoru... Díky legu se zase můžete hodit do pohody.
Leháro, relax, nohy nahoru... Díky legu se zase můžete hodit do pohody. (Foto scom, ara)

Všechno začalo v roce 1932, když si dánský truhlář Ole Kirk Christiansen z nedostatku práce krátil dlouhou chvíli vyřezáváním dřevěných hraček. O 90 let později patří »jeho« stavebnice Lego k nejoblíbenějším kratochvílím nejen dětí, ale už i dospělých. Není divu. Vždyť budování z plastových kostiček je balzámem na pošramocené nervy, navíc vědecky podloženým!

Stavebnice totiž podle odborníků uklidňují, zlepšují nejen náladu, ale i motoriku, podporují kreativitu a pomáhají udržovat v kondici mozek. I proto už se lego začalo objevovat v kancelářích a vyčerpaní byznysmeni často rádi obětují obědovou pauzu, aby si s kostičkami pohráli.

Najít balanc...

Sedmatřicetiletá Elisabeth Briggsová si nemyslela, že by se něco podobného mohlo stát právě jí. Ze dne na den začala být bez nálady, všechno ji rozčilovalo, chyběla jí energie a cítila se na pokraji svých sil. Krize středního věku. Psycholog jí poradil, aby více odpočívala – měla totiž poměrně náročnou práci. „Koukala jsem na televizi, četla si, ale na můj stav to nemělo žádný vliv,“ vzpomíná. „Až jsem na dovolené v Paříži zahlédla Eiffelovu věž z lega. Koupila jsem si ji domů a začala stavět.“ A rázem dětské zábavě nadobro propadla.

„Je to můj druh meditace, kdy úplně vypnu a postupuju podle přesně daných instrukcí. Malé stavebnice mám i v práci, a kdykoli se začnu cítit pod psa, pohraju si s kostičkami a jsem v pohodě.“ Není jediná. Ve Spojených státech už některé firmy začaly lego skupovat ve velkém a vybavují jím odpočinkové místnosti pro své zaměstnance, což podporují i psychologové. „Stavění stavebnic prokazatelně pomáhá najít rovnováhu mezi zapojením mysli a relaxací,“ tvrdí psycholožka Carrie Barronová s tím, že svou roli sehrávají i návody. „Lidé mají rádi strukturu, jasné věci. A myšlenka, že pokud se něčím budete řídit, dosáhnete cíle, je velmi přitažlivá.“ U nás se zatím hraní na pracovišti příliš neuchytilo. Kdyby si ale vedoucí společností přečetli, jaké výhody stavění kostiček v dospělosti má, možná by svůj postoj přehodnotili...

Proč slavíme mezinárodní den?

Den lega si připomínáme vždy tři dny po výročí narození Jense Nygaarda Knudsena – dánského návrháře, který je považován za vynálezce lego figurek. Přišel s nimi až roku 1978, do té doby se stavebnice sestávala pouze z kostiček. Díky figurkám se ale stala o mnoho oblíbenější, a navíc atraktivnější pro děti. Mohly si s nimi totiž hrát a vymýšlet příběhy.

Víte, že...

...firma Lego sice vznikla v roce 1932, ale až do roku 1947 vyráběla zejména hračky ze dřeva? Jedním z největších hitů byla tahací kachnička a kuličková dráha, teprve v 50. letech začaly být oblíbené plastové stavební kostky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.