Panáčci z lega ztratily tátu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Panáčci z lega ztratily tátu

Vývoj minifigurek probíhal v 70. letech
Vývoj minifigurek probíhal v 70. letech (Martin Bartkovský)

Málokomu se povede zanechat po sobě takový odkaz. Vždyť snad každé dítě mělo aspoň jednou v životě v ruce postavičku z lega. Málo se vědělo, že za jejich vznikem stál dánský vynálezce Jens Nygaard Knudsen. Ten však 19. února ve věku 75 let skonal.

Jens prohrál boj se zákeřným neurologickým onemocněním ALS (amyotrofická laterální skleróza), médiím to o víkendu sdělili jeho bývalí kolegové. Knudsen pracoval ve firmě Lego mezi roky 1968 až 2000, s revoluční postavičkou přišel v roce 1978, aby zaplnil stavby z kostiček, které do té doby zely prázdnotou.

Studnice myšlenek
Minifigurky s původně neutrálním pohlavím i výrazem měly pohyblivé končetiny: byly jednoduché, a přitom efektivní, děti si je ihned oblíbily. Postupem času lego začalo měnit i vzezření a výrazy minifigurek. „Měl fantastickou představivost, oplýval tolika nápady,“ prozradil o vynálezci jeden z jeho bývalých kolegů. To potvrzuje i fakt, že Knudsen vytvořil také klasické hrací lego stavebnice s vesmírným a pirátským motivem. Podílel se také na tvorbě setů s nemocnicemi a policejními a hasičskými stanicemi, které osadil heliportem, jenž je pro tyto stavebnice typický dodnes. O Jensově genialitě svědčí i to, že postavičky a stavebnice se v prakticky nezměnené podobě prodávají dodnes. Co se prodávají, jdou na dračku! Vždyť jen v první polovině loňského roku vydělala firma Lego v přepočtu neskutečných 54 miliard korun!

Tvář dostávají v Kladně
Potisk (nejen) minifigurek je jednou z hlavních činností kladenské továrny Lego. Tam přijedou jednobarevné dílky a stávají se z nich hlavičky i pestré oblečení minifigurek, dopravní značky nebo třeba přístroje do kokpitu letadélek a raket.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.