Malíř Antonín Vojtek vyrobil časovou kapsli: Zlaté vejce se otevře jednou za 100 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Malíř Antonín Vojtek vyrobil časovou kapsli: Zlaté vejce se otevře jednou za 100 let

Malíř Antonín Vojtek s manželkou a vejcem…
Malíř Antonín Vojtek s manželkou a vejcem… (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Malíř a grafik Antonín Vojtek (88) z Břeclavi je i ve svých letech nezmar. Ještě nedávno létal na rogalu a proháněl se po ulicích na skateboardu, nestále něco vymýšlí. A jeho nejnovějším hitem je obrovské zlaté vejce, časová kapsle, kam se ukládají poselství dalším generacím. Pokud chcete zanechat vzkaz, který si mají jednou přečíst vaši potomci, pak musíte do Břeclavi.

Zlaté vejce leží na boku uvnitř zčásti proskleného korpusu, dvířky nahoře se vhazují depeše. Schránka je inspirována biblickou archou úmluvy.

Certifikát k otevření

Na rozdíl od oficiálních dokumentů, které se schovávají do střešních konstrukcí nebo kostelních bání, se tady budou po sto let ukrývat osobní vzkazy. Každý, kdo do vejce psaní vloží, dostane certifikát, který se pak bude z generace na generaci předávat jako cenná listina. „Za sto let budou potomci těchto lidí z celého světa svoláni, aby byli u toho, až se schránka odpečetí,“ představuje si Vojtek. Před třemi roky si pan Vojtek posteskl, že je nějaká »divná doba«. A fantazie mu prý napověděla, že brzy bude všechno jinak. „Ano, jistě se vyvine nějaká nová technologie, auta budou vypadat jinak. Objeví se vynálezce, který přijde na to, jak zrušit gravitaci, osídlí se jiné planety. Tak ať pak lidé vidí, jak to tady vypadalo.“

Spálené papilární linie

Sám by prý rád něco vzkázal i svým pravnoučatům, a tak v roce 2019 popustil ještě víc uzdu své bezbřehé imaginaci a začal tvořit. V truhlářství nechal vyrobit dřevěný obal pro časovou schránku. A věděl už, že dovnitř přijde vejce! „Sháněli jsme někoho, kdo by ho vyrobil třeba ze skla. Nebylo to ale příliš reálné, a tak se do výroby pustil manžel. Schránku lepil, brousil tak, až si při tom spálil polštářky prstů na rukou,“ popisuje strasti výroby malířova manželka Jitka Vojtková (55).

„Moje ruce už nemají otisky prstů, spálil jsem si papilární linie,“ směje se malíř. Daktyloskopie by v případě usvědčení ze zločinu byla k ničemu… Základem schránky se tak stal obrovský barel, který malíř oblepil polystyrenovou hmotou rozmíchanou s cementovými tmely, aby mohl schránku následně dál ještě dotvářet. Schránka s názvem Poselství naděje má na délku 130 cm, největší průměr 75 cm a váží něco přes metrák, je to macek.

Malovala i dcera

Navíc je zkrášlena nadčasovými futuristickými obrazy dcery Julie a celou datovou schránku hlídají po bocích dvoumetroví strážci. Jeden symbolizuje ženu, druhý, podle autora, možná nějakého mimozemšťana z jiné planety. Navíc jsou v nich umístěny dvě olejomalby Antonína Vojtka a nápisy v latinském jazyce – Pamatuj si, že jsi jen člověk a Všechno má svůj čas.

První byl Karas z televize

Antonín Vojtek odhaduje, že by se dovnitř mělo vejít až tři tisíce vzkazů. První poselství vhodil novinář a šéf televize v Ostravě Miroslav Karas 19. listopadu 2021. Současně tak určil datum, kdy by měla být schránka znovu otevřena, tedy 19. listopadu 2121. „Že by vzkaz hodil do schránky první někdo z rodiny, nás v té chvíli nenapadlo. Není to důležité. Ale už mám připravenou ze dřeva vyřezanou holubičku pro štěstí, přiloženou k dopisu. Takže i jiní budou mít možnost k psaní přidat třeba nějaký malý dárek,“ prozrazuje Antonín Vojtek. Do časové schránky bude moci vhodit svůj vzkaz prakticky kdokoliv.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.