Doktore Chocholoušku: Každý pátý Čech je váš | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Doktore Chocholoušku: Každý pátý Čech je váš

Každý pátý Čech se necítí dobře
Každý pátý Čech se necítí dobře (istock.com)

Podle odborných odhadů trápí nemoci každého pátého Čecha a každého osmého obyvatele planety. Pandemie tento problém ještě zvětšila. Cítíte, že na vás také něco leze? Nebojte se říci si odborníkům o pomoc. A klidně dnes. Je totiž Světový den duševního zdraví.

Zatímco s chřipkou hned pádíme k lékaři, při psychických problémech je náš krok i směr mnohdy nejistý. A to i následkem snahy kolem nás může ještě víc přitahovat. V Česku máme přitom oproti řadě zemí světa výhodu – psychiatrická péče je dostupná a hrazená z veřejného pojištění. 

Covid-19 problém zvětšil

Celosvětová pandemie zasáhla nejen fyzické zdraví, ale vlivem protipandemických opatření a strachu o život i psychiku lidí. Podle Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně vzrostl během pandemie počet pacientů s depresemi a úzkostnými poruchami v ambulancích psychiatrů o 20 až 40 %. V průzkumu Život během pandemie přiznal deprese či úzkost každý pátý dotázaný.

První pomoc dá praktik

S psychickými problémy se můžete obrátit na svého praktického lékaře nebo na specializované pracoviště. Pomoci vám mohou i v komunitních centrech a centrech RIAPS.

Válka? Pomůžou dobré skutky

Válka za humny a nejistota dokáže semlít každého. Mental Health Europe proto radí především trávit co nejvíce času s rodinou a přáteli a bavit se s nimi o současné situaci a vašich obavách. Důležité je i vytvořit si drobné každodenní rutiny, aktivity, které vás baví a které opakujete, a těch se držet. Také konzumaci zpravodajství byste měli omezit jen na určité časy a v jiné se o situaci spíš nezajímat.

Z práce nás vyřadí na čtvrt roku

Zatímco s moderními léky a péčí není problém i s duševní chorobou normálně chodit do práce a vést domácnost, když se nemoc zanedbá a vymkne kontrole, není léčení záležitost dní, ale měsíců. Podle České správy sociálního zabezpečení rok od roku stoupá počet lidí, kteří kvůli duševní nemoci nechodí do práce (viz tabulku). A poslední dva roky vyskočil i počet prostonaných dní z důvodu duševní choroby na jednu neschopenku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.