Kobylka Bella rozehřívá srdce nemocných seniorů: Pohlazení, které léčí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Kobylka Bella rozehřívá srdce nemocných seniorů: Pohlazení, které léčí

Pohlazení kobylky je pro stařečky léčivé,
Pohlazení kobylky je pro stařečky léčivé, (Foto Domov pro seniory Podbořany)

Říká se, že koně nám propůjčují křídla, která jako lidé postrádáme. Kobylka Bella z Mašťova to umí mnohonásobně. A je ochotná kvůli tomu vlézt i do výtahu. Pomyslné perutě pak dává těm, kteří už na její hřbet nikdy neusednou.

Jmenuje se QT Isabelle Hope a narodila se před dvěma lety na farmě Jaroslavy Sedlákové (41). Když její majitelka zjistila, že je Bella, jak jí zkráceně říkají, velmi klidná, a navíc miluje lidi, rozhodla se ji zapojit do animoterapie, kterou běžně dělá v domovech pro seniory se svými psy. Bellu nemusela přemlouvat, šla poslušně až do Podbořan, kde takový domov sídlí.

„Nejdřív jsme přišli po domluvě s panem ředitelem na zahradu, kde z ní byli všichni nadšení. Hladili si ji a Bella si nechala všechno líbit,“ popisovala paní Jaroslava. Začala přemýšlet, jak představit kobylku i stařečkům z vyšších pater domu, kteří musí většinu dne ležet na posteli. „Rozhodli jsme se, že ji svezeme výtahem. Žádný můj jiný kůň by to nedal, ale Bella to zvládla. Popředu se jí tam nechtělo, takže do kabiny zacouvala a dopravili jsme ji až do 2. patra,“ usmívá se hrdá majitelka. Senioři byli překvapení, některým se z neobvyklé návštěvy draly slzy do očí. „Jedna z dam, která nemá výhled z postele ke dveřím, nevěřila svým očím, když se jí u lůžka objevila obří koňská hlava,“ doplnil ředitel domova Kamil Hajný.

KAM S KOBLIHEM?

Koňská návštěva se obešla bez problémů, jen jednou se Bella neudržela a »pustila koblih«. „Naštěstí je opravdu velmi klidná, takže spořádaně stála a počkala, až vše uklidíme, aby se koblížek neroznesl po celém domě,“ chválí klisničku Jarka.

SKORO ZEMŘELA

Bella dnes rozdává radost, sama ale neměla snadné začátky. Po porodu téměř zemřela. „Měla špatně vyvinutý sací reflex a nedostala do sebe dostatek obranných látek. Druhý den už byla tak zesláblá, že jsme ji museli zachraňovat odebranou krví od její matky. Pomohlo to, podařilo se nám ji vypiplat,“ vypráví Jaroslava.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.