Kladrubáci se vrací do opravených stájí: Konírny jako za knížete Kinského! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kladrubáci se vrací do opravených stájí: Konírny jako za knížete Kinského!

Do opravené budovy se stájemi se včera vrátili první tři starokladrubští vraníci.
Do opravené budovy se stájemi se včera vrátili první tři starokladrubští vraníci. (Foto Aha! – J. Pecharová, ČTK/J. Vostárek)

Po dvouleté rekonstrukci za 96 milionů se opět plní koňmi historický areál výcvikových stájí v Heřmanově Městci. Získal po ní podobu z roku 1875, kdy tu objekt se stájemi nechal postavit kníže Ferdinand Bonaventura Kinský.

Konírny vznikly v novorománském slohu ovlivněném anglickou architekturou. Šlechtickému rodu původně sloužily k umístění koní pro hony, kočárový zápřah a pro pólo a od roku 1945, kdy je na základě Benešových dekretů dostal do vlastnictví stát, tu probíhá výcvik starokladrubských vraníků.

Před šestnácti roky se staly kulturní památkou, která chátrala, ale až v roce 2021 se našly peníze na opravu s cílem vrátit areálu původní vzhled. Nejvíce dala zabrat fasáda. „Muselo se vyrobit 8000 atypických cihel ve dvojí barevnosti,“ vysvětlil ředitel Národního hřebčína Kladruby Jiří Machek. Opravený areál výcvikových stájí si nově může v návštěvnické sezoně přijít prohlédnout veřejnost.

Císařovna Sisi

Stáje v Heřmanově Městci byly postaveny naproti zámku Kinských roku 1875 v novorománském slohu. Šlechtický rod zde měl své kočárové koně, koně pro hony a koníky pro pólo. K budově patřila i kočárovna a psinec pro smečku psů využívaných při parforsních honech, jichž se zúčastnil i císař František Josef s manželkou Alžbětou známou jako Sisi. Stáje byly zestátněny v roce 1946, o deset let později se do nich nastěhovali kladrubští koně, kterým nepostačovaly prostory v chovu ve Slatiňanech.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.