Ponořte se do kouzelného světa koní: Citáty, rčení a přísloví, které vás osloví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ponořte se do kouzelného světa koní: Citáty, rčení a přísloví, které vás osloví

 (unsplash)

Koně jsou fascinující zvířata, která lidstvo provázejí už tisíce let. Nejenže jsou využíváni jako pracovní zvířata, ale také jako společníci, sportovní a terapeutická zvířata. Proto není divu, že o koních existuje mnoho citátů, rčení a přísloví.

Mít koně. To je sen mnoha a mnoha dětí i dospělých a jen malé hrstce se to podaří. Kůň potřebuje speciální péči, nelze ho mít doma jako psa nebo kočku. Také jezdecké potřeby – protože když máte koně, chcete na něm přece jezdit – jsou velké výdaje. V tomto článku se na koně podíváme optikou citátů, rčení a přísloví jak z Čech, tak ze světa.

Začněme českými příslovími. Například „Jaký pán, takový kůň“  vystihuje, jak vlivným faktorem na chování koně je jeho majitel. Pokud je majitel trpělivý a dobrý, tak se to projeví i na jeho koni. Dalším příslovím, které nám dává najevo, jak důležitý je vztah mezi koněm a jeho majitelem, je „Kůň je zrcadlem jezdce“ . To znamená, že chování koně odráží povahu a chování jeho jezdce.

Kromě českých přísloví existují i mnohá zahraniční rčení. Například anglické přísloví „No foot, no horse“  nám připomíná, že zdraví koně závisí především na zdravých kopytech. Bez zdravých kopyt není kůň schopen plnit své pracovní ani sportovní úkoly. Další anglické přísloví „Horses for courses“ nám říká, že neexistuje jedno univerzální řešení, které by bylo vhodné pro všechny situace. Každá situace vyžaduje jiné řešení, každý zvládne něco jiného, protože lidé mají různé dovednosti, stejně jako každý kůň má své specifické potřeby a schopnosti.

Francouzské přísloví „Příliš mnoho krmiva zkazí koně“  nám připomíná, že příliš mnoho jídla může být pro koně škodlivé. Stejně jako u lidí, i u koní platí pravidlo, že všechno s mírou. Italské přísloví „Sedlák a kůň jsou dva přátelé, kteří se navzájem potřebují“  zdůrazňuje, že koně jsou důležitými pomocníky pro lidi, kteří žijí na venkově.

Nejznámějším citátem o koních je asi: „Žádná hodina života není ztracená, pokud je strávená v sedle,“ který vyslovil Winston Churchill. Nebo například „Bůh stvořil koně jako druha větru a společníka bouře“. Tento citát připisujeme slavnému básníkovi Johannu Wolfgangu Goethemu. Koně jsou symbol svobody a síly, což dokazují i mnohá umělecká díla, která je zobrazují v plné parádě. Například obraz Bojovník na koni od španělského malíře Diega Velázqueze patří k nejslavnějším obrazům všech dob a dokazuje, že koně mají v umění zvláštní místo.

Dalším známým citátem o koních je „Kůň je nejlepším psychiatrem pro člověka“ . Tento citát je z Německa a zní: „Das Glück der Erde liegt auf dem Rücken der Pferde.“ Překlad do češtiny: „Štěstí na zemi leží na zádech koní.“  Tento citát je velmi známý a často se používá jako výraz pro lásku a vášeň ke koním. Také ukazuje, jak terapeutický účinek mají koně na lidskou psychiku. Terapeutická jízda na koni se v poslední době stává stále populárnější a pomáhá především lidem s mentálními poruchami, autismem a postižením pohybového aparátu.

Celkově lze říci, že koně mají v našem životě velký význam. Jsou nejenom významnými pracovními a společenskými zvířaty, ale také poskytují terapeutickou pomoc a radost ze sportu. Proto není divu, že se kolem koní vytvořila celá řada citátů, rčení a přísloví, které nám připomínají, jaký význam mají v našem životě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.