Paskovský hrabě by měl radost: KOČÁR JE ZPĚT NA ZÁMKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Paskovský hrabě by měl radost: KOČÁR JE ZPĚT NA ZÁMKU!

Kočár značky Mylord byl totálně zchátralý a schovaný v jedné garáži. Dnes už zdobí vestibul paskovského zámku.
Kočár značky Mylord byl totálně zchátralý a schovaný v jedné garáži. Dnes už zdobí vestibul paskovského zámku. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv obce)

Když si majitel paskovského zámku na Frýdecko- Místecku pořizoval v roce 1880 kočár, netušil, jaké peripetie luxusní vozítko čekají. Že v poválečné době zmizí neznámo kam, aby se po sto letech vrátil díky nenápadnému inzerátu zpět. Ovšem jako troska nalezená v jedné bohumínské garáži.

Dnes by však mohl být hrabě Günther Stolberg na kočár značky Mylord pyšný. Díky úsilí obecních patriotů se opět zaskvěl v celé své kráse v zámeckém vestibulu. „Na inzerát nás upozornil Ondřej Šálek z Muzea Fojtství v Kopřivnici,“ popsal starosta Paskova Petr Baďura. Inzerent z Bohumína torzo kočáru koupil v osmdesátých letech od zemědělce v Krásné pod Lysou horou, kde byl schovaný ve stodole. Příběh, jak se tam dostal a kolik vlastníků vystřídal, se teprve pokouší obec rozplést.

Barokní zámek v Paskově stojí od 17. století.

Za torzo kočáru zaplatil Paskov 50 tisíc korun a na jeho rekonstrukci za 330 tisíc se podařilo sehnat krajskou dotaci. „Dlouho jsme pátrali, kdo by nám ho zrenovoval. Loukotě byly shnilé, střecha pryč, a tak dále. Vstříc nám vyšla firma Josefa a Radka Čambalových z Frýdku-Místku. Specializuje se na renovaci historických aut,“ dodal starosta. Kočár museli restaurátoři rozebrat do posledního šroubku, vyvařit, některé dřevěné části zhotovit nové. A k radosti Paskovských zjistili, že na maticích a ručně kované hřídeli je nápis Schustala & Comp, čili logo společnosti zakladatele kopřivnické Tatrovky včetně výrobních čísel. „Originalitu si však ještě musíme v Tatrovce nechat ověřit,“ sdělil Baďura.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.