Největší soukromý zámek v Česku vyhlíží nového pána: Zlevnil o půl miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Největší soukromý zámek v Česku vyhlíží nového pána: Zlevnil o půl miliardy!

Na zámek u vody je pohádkový pohled.
Na zámek u vody je pohádkový pohled. (Foto Aha! – David Malík, Profimedia)

Máte peníze a jediné, co vám ke štěstí chybí, je být zámeckým pánem či paní? Máte šanci! Největší český zámek v soukromém vlastnictví Žinkovy na Plzeňsku zlevnil o zhruba půl miliardy korun. A je stále k mání!

Objekt nabízí k prodeji mezinárodní realitní kancelář. Ještě loni byla cena 680 milionů, teď je 200 milionů korun. Nového majitele by místní uvítali. „Lidé by tam mohli získat zaměstnání. S prací je to totiž u nás všelijaké. Kdyby se otevřel veřejnosti, mohl by k nám nalákat také turisty,“ řekl starosta Žinkov Josef Karhan. Park i zámek je nyní veřejnosti nepřístupný. „Před lety se objekt opravil a od té doby se neprovozoval. Využívaly se jen některé budovy. Třeba z konírny se udělala kavárna, která fungovala letos přes letní sezónu. Pronajímaly se i bungalovy,“ uvedl Karhan. „Dříve byl zámek centrem kultury. Hostil koncerty, promítaly se filmy. Prostě to tu žilo,“ dodal Karhan.

K nastěhování

Na nového majitele čeká zámek s využitelnou plochou 12 tisíc metrů čtverečních, zvenku opravený, vnitřek byl loni dokončený z poloviny. Kromě hlavní budovy je součástí nabídky i kancelářská budova s restaurací, konferenční místnost, čtyři apartmány a v zahradě 12 bungalovů. K zámku patří i lesopark v anglickém stylu a 18 ha půdy.

Uvnitř jsou stěny bohatě zdobené.

Tajemný nález

Zámek Žinkovy je spjatý s tajemným Voynichovým rukopisem. Jeho první majitel, alchymista Georgius Barschius, odtud pocházel. Údajně ho měl získat od císaře Rudolfa II. Jde o knihu, která je napsána neznámým písmem a jazykem. Nikdo ji zatím nerozluštil. Střídala majitele a teď ji už přes půl století vlastní Yaleova univerzita v USA.

Z hradu k rekreaci

Původně zde stál hrad. Ten začali v 17. století páni z Klenové, přestavovat na zámek. Dvě století měnil majitele, až ho v roce 1897 získal Karel Wesselý. Ten objekt přestavěl do současné podoby. Od roku 1950 zde bylo rekreační středisko ROH. Po roce 1989 se tu střídali majitelé, až ho získala společnost, která ho teď prodává.

Nechybí krásná kachlová kamna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.