Našla se přes 3000 let stará figurka: Záhadné zvířátko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Našla se přes 3000 let stará figurka: Záhadné zvířátko

Figurka zvířátka je dlouhá asi čtyři centimetry
Figurka zvířátka je dlouhá asi čtyři centimetry (Foto Muzeum východních Čech HK)

Nově nalezený záhadný předmět zkoumají archeologové muzea v Hradci Králové. Jde o pravěkou bronzovou figurku neurčeného druhu živočicha, starou zřejmě více než 3000 let.

Kovovou sošku zvířátka, která se vejde do dlaně, našel hledač pokladů pomocí detektoru kovů na poli u Stěžer na Hradecku. Stáří odhadl archeolog hradeckého muzea Miroslav Novák podle zdobení na figurce, které připomíná bronzové náramky lužické kultury z 12. až 10. století před Kristem.

Unikátní nález

„Může to být ale i jinak. Nálezy figurek zvířátek jsou unikátní. Nikdy nejsou dvě stejné, takže na rozdíl od sériově vyráběných nástrojů nebo šperků, kdy můžeme nalézt velmi podobný kus třeba na druhém konci Evropy, je není s čím porovnávat,“ vysvětluje archeolog.

Jde o jezevce?

Druh tvora s podlouhlým tělem, krátkým pruhovaným ocáskem, oušky a výraznými kruhy okolo očí se těžko určuje. „Nejvíce asi připomíná jezevce,“ zamýšlí se Novák, který se podle úlomků na hřbetě zvířátka přiklání k tomu, že jde o zbytek poutka. Takže ho nejspíš nosil někdo coby přívěšek na krku.

Spíše talisman...

Přívěšek zvířátka mohl mít spíše než ozdobnou funkci ochranný či symbolický význam. Zřejmě sloužil jako talisman.

Našel se tu i koník

V oblasti u Stěžer byl podobný předmět nalezen už v roce 2015. Tehdy to byl bronzový koník vyrobený zřejmě v době halštatské v 7. století před Kristem, kdy se ve střední Evropě objevili Keltové a ti ve svém náboženství uctívali jako posvátná zvířata koně, ale také jelena a kohouta.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.