V Žatci našli poklad: Motykou trefil nádobu plnou zlata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V Žatci se našel poklad: Motykou trefil nádobu plnou zlata

Je starý více než tisíc let.
Je starý více než tisíc let. (Foto Aha! – M. I. Volf a Regionální muzeum K. A. Polánka Žatec)

Zvláštní zvuk zaujal v úterý 27. dubna 1937 dělníka Josefa Weigerta, když kopl motykou do země. Při stavbě balírny chmele v místě bývalého hostince Stará pošta na dnešním Chmelařském náměstí v Žatci trefil tehdy keramickou nádobu plnou stříbra a zlata. Našel poklad z počátku jedenáctého století.

Poklad včera vůbec poprvé celý vystavilo Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. Jde o nejtěžší a zároveň co do škály předmětů nejbohatší depot ukrytý před rokem 1050 u nás. „Byl uložen v keramické nádobě a obsahoval soubor českých, bavorských, švábských a saských denárů, stříbrných hřiven, svitků a drátků, ozdoby, křížky a stříbrné a zlaté šperky,“ popsal Aha! nález muzejník Petr Holodňák. Během vědeckého zkoumání zjistili historikové nejen přesné složení pokladu, který byl do země uložen v roce 1012 nebo krátce poté, ale také to, že původním vlastníkem byl někdo z nejbližšího okolí knížete Jaromíra, který byl zřejmě po roce 999 vyhnán svým starším bratrem Boleslavem III. do Bavorska.

„Majitelem mohl být například elitní šperkař knížecího dvora. Ve své době znamenal poklad pro vlastníka pohádkové bohatství,“ doplnil Luboš Polanský z Národního muzea. Historici objevili během bádání také dobové fotografie žateckého pokladu. Mezi nimi i snímek z roku 1937, který zobrazuje poklad přímo na místě nálezu. „Dlouho se myslelo, že jde o autentické záběry pořízené krátce po nálezu. Později jsme ale ze svědeckých výpovědí zjistili, že tato fotografie byla naaranžována a pořízena pro účely medializace, a to až asi dva měsíce po nálezu,“ usmívá se historik Petr Holodňák.

K vidění pětkrát

Od doby nálezu byl poklad vystaven veřejnosti pouze pětkrát za více než 85 let. Poprvé ho spatřili návštěvníci muzea v Žatci až po dvou letech od nálezu, tedy v roce 1939. K vidění byla část depotu také na Pražském hradě. Nyní je vystaven natrvalo a vůbec poprvé v kompletní podobě.

Kup si poklad

Lidé, které unikátní artefakty zaujmou, si budou moci část pokladu »odnést domů«. Žatecké muzeum připravilo upomínkové předměty ve tvaru jeho jednotlivých částí. K prodeji jsou mince i přívěsky na krk nebo třeba i pexeso.

Víte, že...

...hmotnost žateckého pokladu činí 2,7 kg?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.