Nejkratší den roku je tu: Tma odhalí poklady nebes! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejkratší den roku je tu: Tma odhalí poklady nebes!

Svit Měsíce nebude letos během Vánoc rušit od pozorování nebeské pohádky.
Svit Měsíce nebude letos během Vánoc rušit od pozorování nebeské pohádky. (Foto Petr Horálek, ara)

Osm hodin a čtyři minuty, jen tak dlouho bude dnes nad Českem svítit Slunce. Vůbec nejkratším dnem roku startuje astronomická zima, která kromě mrazivých nocí nabízí i fascinující vyhlídky na poklady potemnělých nebes.

Dnes ve 22:48 dosáhne Slunce nejjižnějšího bodu své pomyslné dráhy po obloze a začne astronomická zima. Zimní slunovrat jako symbol konce nekonečné tmy a návratu světla do života býval v české kotlině příležitostí k oslavám. Slavili ho především Keltové, významným svátkem se stal ale později i pro Slovany, kteří vítali návrat dětské podoby boha Slunce Dažboga.

Večer před tímto svátkem pohané prováděli magické rituály, zaměřené hlavně na věštění budoucnosti. Některé z nich, jako rozkrajování jablíčka, házení střevíčku či lití vosku nebo olova do vody, se dochovaly dodnes jako součást vánočních obyčejů.

Tyhle jsou nej...

Noc za zimního slunovratu je nejdelší v roce. 21. prosince Slunce zapadne v 16:02 a následující den vyjde 7:58, noc tak bude trvat celých 15 hodin 56 minut a pro den zbude pouhých 8 hodin a čtyři minuty. Nejdelším dnem roku 2022 byl 20. červen – trval 16 hodin a 23 minut.

Po svátcích bude možné pozorovat pět nejjasnějších planet Sluneční soustavy.

Víte, že...

...termín zimního slunovratu není pevně daný, astronomický rok netrvá 365 dní, ale o více než šest hodin déle? Většinou připadá na 21. či 22. prosince, vzácně ale i na 20. či 23. prosince.

Co nás čeká na obloze do konce roku?

Planetární přehlídka

V období mezi Vánocemi a oslavou Silvestra nabídne nebe vzácný pohled na všech pět jasných planet Sluneční soustavy a Měsíc v jednom okamžiku. Planety Venuši a Merkur budeme ale muset vyhlížet ještě během soumraku velice nízko nad jihozápadním obzorem, a to okolo 16:40. Saturn, Jupiter a Mars se pak budou nacházet dost vysoko na pozorování i po soumraku. Měsíc bude v průběhu období pozvolna dorůstat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.