Večer vyhlížejte Jupiter a Venuši ve společnosti Měsíce: Nebeský trojúhelník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Večer vyhlížejte Jupiter a Venuši ve společnosti Měsíce: Nebeský trojúhelník!

2019 Takhle vypadala konjukce planet s Měsícem v Seči na Chrudimsku.
2019 Takhle vypadala konjukce planet s Měsícem v Seči na Chrudimsku. (Foto Petr Horálek, Infografika Aha!/Stellarium)

Upřete zrak k nebesům a užijte si krásu Jupitera a Venuše ve společnosti Měsíce. Už dnes po 17. hodině se k sobě trojice vesmírných objektů přiblíží a nakreslí vrcholy pomyslného trojúhelníku. Začátkem března pak obě planety téměř splynou a zazáří jako diamanty.

Trojice objektů začne být viditelná nad západním až jihozápadním obzorem za soumraku krátce po 17. hodině. „Měsíc ve fázi úzkého srpku, s popelavým svitem v zemské atmosféře rozptýleného slunečního záření na zbytku měsíčního disku, se promítne v téměř rovnoramenném trojúhelníku mezi dvě nejjasnější planety oblohy – Jupiter a Venuši,“ řekl Aha! astronom Petr Horálek.

Vyvýšení místo

Nejlepší podmínky ke sledování budou po 18. hodině. „V té době už ale tělesa budou klesat k obzoru a je třeba si tedy najít vyvýšené místo, odkud budou vidět,“ dodal Horálek.

Téměř splynou

Na další kouzelnou podívanou se můžeme těšit již příští čtvrtek a pátek, kdy Jupiter s Venuší téměř splynou v jeden objekt. „Bude je dělit jen zhruba půl úhlového stupně, tedy přibližně tolik, kolik měří na obloze Slunce nebo Měsíc v úplňku. Při pohledu očima se bude zdát, jako by na obloze svítily dva vzdálené diamanty blízko u sebe,“ uvedl Petr Horálek. Ke sledování opět postačí oči a dobrý výhled nad západní obzor.

Víte, že...

...zdánlivé přiblížení dvou nebeských těles na obloze z pohledu pozorovatele se nazývá konjunkce?

Navštivte hvězdárnu

Kvůli dvojici poměrně vzácných jevů oznámily největší hvězdárny a planetária v Česku prodloužení otevírací doby. Až do 19. hodin tak dnes můžete vyrazit třeba do Hvězdárny Ďáblice či Štefánikovy hvězdárny (obojí v Praze) nebo do hvězdárny a planetária v Brně. Prodloužená otevírací doba bude i na konjunkci příští čtvrtek a pátek.

Zvěstují štěstí i zkázu

V minulosti přikládali lidé blízkému setkání planet velký význam. Nejznámější je vzácná trojnásobná konjunkce planet Jupitera a Saturna z roku 7 př. n. letopočtem, která někdy bývá spojována s Betlémskou hvězdou. Ta podle Nového zákona zvěstovala narození Ježíše Krista. Astrologové pohybů vesmírných těles využívají k vysvětlení změn v chování lidí a někdy i ke zvěstování katastrof.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.