O víkendu vrcholí meteorický roj Lyridy: Něco si přejte, padají hvězdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

O víkendu vrcholí meteorický roj Lyridy: Něco si přejte, padají hvězdy!

Takhle vypadaly Lyridy v roce 2020 nad Sečskou přehradou na Pardubicku. Podobnou romantiku nabídnou i letos.
Takhle vypadaly Lyridy v roce 2020 nad Sečskou přehradou na Pardubicku. Podobnou romantiku nabídnou i letos. (Foto pro Aha! – Petr Horálek)

Pozvedněte hlavy a něco si přejte, budou padat hvězdy. V noci na zítřek vrcholí roj Lyridy, při kterém můžete na potemnělé obloze mimo město spatřit až 15 meteorů za hodinu.

Meteorický roj Lyridy má letos ideální podmínky k pozorování, maximální aktivity totiž dosáhne zítra ve tři hodiny ráno, kdy už nebude rušit svit Měsíce. „Roj se vyplatí sledovat od druhé hodiny noční do rozbřesku, a to daleko od měst, ideálně v horách nebo na vyvýšených místech s dokonalým výhledem do všech stran, neboť meteory vylétají ve směru od souhvězdí Lyry prakticky kdekoliv na obloze,“ radí astronom Petr Horálek.

Září jako padající hvězdy

Při meteorickém roji Lyridy proud částic meziplanetárního prachu pocházející z jádra komety objevené v roce 1861 křižuje zemskou dráhu. Při průletu naší atmosférou se částice rychle vypaří a zanechají za sebou jasně zářící stopu, které se lidově říká padající hvězda, zastarale i povětroň či létavice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.