Houstone, máme problém: »DÍRY« NA SLUNCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Houstone, máme problém: »DÍRY« NA SLUNCI!

»Díry« vypadají jako tmavý flek, protože mají nižší teplotu a hustotu.
»Díry« vypadají jako tmavý flek, protože mají nižší teplotu a hustotu. (Foto NASA, scom)

Hned dvě obří »trhliny « se objevily na povrchu Slunce během posledního týdne. Vliv budou mít i na naši planetu – ta druhá vytvoří totiž solární vichr o rychlosti 2,9 milionu km/h, který cestou k naší planetě může napáchat solidní škody!

Takzvané koronální díry nejsou ve skutečnosti otvory, přestože se tak na satelitních snímcích jeví. Jde jen o prostředí s nižší hustotou a teplotou atmosféry – vnější sluneční atmosféra, tzv. koróna, je ohraničena silnými magnetickými poli. Ta jednou za čas, obvykle když je Slunce v méně aktivní fázi svého jedenáctiletého cyklu, způsobují prudké uvolnění plynů, tzv. výrony koronální hmoty, které se nakupí v jednom místě a vytvoří pomyslnou vzduchovou kapsu. Na Slunci se během posledního týdne objevily hned dva takové »otvory«.

První z nich je 30krát větší než Země a spustil sluneční vítr, který vyvolal ohromující fialovozelenou polární záři viditelnou i na jihu státu Arizona či v britském hrabství Yorkshire! „Právě když solární vítr doletí až k Zemi, můžeme ho za příznivých klimatických podmínek obdivovat jako polární záři,“ objasňoval už před lety astronom Pavel Suchan. Novější »díra« na rovníku žhavé koule dosahuje dvacetinásobné velikosti Země, na kterou během pátku a soboty přivane vichr s počáteční rychlostí až 2 896 000 km/h!

„Obvykle jsou tyto jevy neškodné, ovšem v případě takto silného větru může dojít k narušení magnetického pole Země, což by mohlo mít za následek pády některých satelitů,“ varuje vesmírná agentura NASA, která situaci bedlivě sleduje. Nefunkčnost satelitů by pak mimo jiné mohla způsobit výpadky telekomunikačních sítí (mj. GPS navigace)... Problémy pak může solární erupce a s ní spojený vítr přivanout také kardiakům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.