Perkův dalekohled, největší v Česku: Vesmír zkoumá už 55 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Perkův dalekohled, největší v Česku: Vesmír zkoumá už 55 let

Perkův dalekohled
Perkův dalekohled (Foto Astronomický ústav AV ČR)

Za celou dobu své existence se těší nejlepší formě! Perkův vesmírný dalekohled s dvoumetrovým zrcadlem byl ve středočeském Ondřejově uveden do provozu před 55 lety. Hledá vzdálené planety vhodné pro život a luští záhady černých děr i superhmotných hvězd.

Za zrodem největšího českého dalekohledu stál legendární astronom Luboš Perek (†101), který o vědeckém přínosu projektu přesvědčil tehdejší vládu. Jako vhodná lokalita byla vybrána Ondřejovská hvězdárna, kde již v roce 1964 postavili kupoli s průměrem 21 metrů. Vybudováním teleskopu stát pověřil firmu Carl Zeiss z východoněmecké Jeny, která dvoumetrové zrcadlo převezla do Ondřejova v listopadu 1966, kde se záhy začalo s montáží. Funkční dalekohled byl slavnostně uveden do provozu 21. srpna 1967.

Po astronomovi Lubomíru Perkovi je nyní dalekohled pojmenován.

Již od začátku byl konstruován na měření elektromagnetického spektra hvězd, není tedy určen pro fotografování nebeských objektů. Vědcům však pomáhá zjišťovat důležité informace o složení hvězd, jejich pohybu či vlastnostech. „K nejvýznamnějším objevům učiněným Perkovým dalekohledem patří potvrzení hypotézy o dvojhvězdném původu emise některých hmotných hvězd,“ řekl Aha! mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan. Díky unikátnímu přístroji vědci objevili i přes 20 vícenásobných hvězdných systémů.

Teleskop v číslech

● průměr zrcadlového objektivu je 2 metry

● zrcadlo váží 2250 kg

● ohnisková vzdálenost: primární ohnisko 9 m

● šířka štěrbiny kopule je 5 metrů

● tubus se zrcadlovým objektivem, protizávažím a dalšími pohyblivými částmi váží 83 tun

● kopule dalekohledu o průměru 21 m je otočná, váží 195 tun



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.