Úspěch české astrofotografie: Plynný obr uloven! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Úspěch české astrofotografie: Plynný obr uloven!

Jupiter ve společnosti měsíce Ganymeda vynesl autorovi titul Česká astrofotografie měsíce.
Jupiter ve společnosti měsíce Ganymeda vynesl autorovi titul Česká astrofotografie měsíce. (Foto Karel Sandler/Česká astronomická společnost, Planetárium Praha, NASA/James Webb Telescope)

Ano, ulovil plynného obra! Snímek Jupiteru ve společnosti měsíce Ganymeda od Karla Sandlera opanoval soutěž České astronomické společnosti. Planetu nyní můžeme pouhýma očima sami pozorovat na obloze jako velmi jasnou hvězdu.

V době snímání se Jupiter nacházel na své dráze vůbec nejblíže naší planetě a byl v opozici se Sluncem. „Této konfigurace skvěle využil Karel Sandler k pořízení portrétů jasného Jupitera i podstatně slabšího Ganymeda,“ řekl za porotce soutěže astronom Marcel Bělík. Největší planetu Sluneční soustavy můžeme pozorovat na noční obloze pouhýma očima i nyní. Nalezneme ji nad jižním až jihovýchodním obzorem mezi souhvězdími Velryby a Ryby. Září nažloutlým světlem jako jeden z nejjasnějších objektů nebe a viditelný je po celou noc kromě velmi brzkého rána. Pro naše předky byla jednou z pěti známých »hvězd toulavých«. Jim dali jména Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn...

Jak sledovat?

K pozorování Jupitera nám sice stačí oči, lepšího výsledku ale dosáhneme s dalekohledem. Na vyhlížení plynného obra si najděte vyvýšené místo s dobrým výhledem na jižní až jihovýchodní obzor.

Víte, že...

...Jupiter byl nejvyšší z římských bohů vládnoucí nebesům a hromu? Byl obdobou nejvyššího řeckého boha Dia.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.