Pohádková scenerie nad Českem: Měsíc se zakousl do Slunce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohádková scenerie nad Českem: Měsíc se zakousl do Slunce

Pohled na sluneční zatmění nad těžní vězí bývalého černouhelného dolu ve Zbýšově na Brněnsku byl opravdu romantický.
Pohled na sluneční zatmění nad těžní vězí bývalého černouhelného dolu ve Zbýšově na Brněnsku byl opravdu romantický. (Foto Aha! – David Malík, ČTK/Patrik Uhlíř)

To byla podívaná! Slunce se včera během částečného zatmění sice místy schovávalo za mraky, ani to však neodradilo tisíce lidí od sledování unikátního jevu.

Zájemci o nebeskou show včera dopoledne zaplnili hvězdárny i planetária po celém Česku, kde mohli využívat i dalekohledy, které skrz mraky pronikly přeci jen lépe než pouhé oči. Jev samotný započal krátce po 11. hodině, když se Měsíc na své oběžné dráze ocitl na přímce mezi naší planetou a Sluncem, a postupně ho začal od pravého horního rohu zakrývat.

„Během maximální fáze, která nastala v závilosti na poloze pozorovatele od 12:14, se zanořil do 42 procent průměru slunečního disku a zakryl 30 procent viditelného povrchu Slunce,“ popsal unikátní jev astronom Pavel Suchan. Další částečné zatmění čeká Česko v březnu 2025, to bude ale oproti včerejšku jen poloviční.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.