Dnešní a zítřejší noc láká k pozorování: Zazáří prach z Halleyovy komety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dnešní a zítřejší noc láká k pozorování: Zazáří prach z Halleyovy komety!

Halleyova kometa je ze Země vidět každých 75 až 76 let.
Halleyova kometa je ze Země vidět každých 75 až 76 let. (Foto Petr Horálek, ara, wiki)

Upřete zrak k nebesům, nastává velká podívaná! Dnes a zítra v noci rozzáří oblohu meteorický roj Orionidy pocházející z Halleyovy komety. Výhled na pohádku nebude rušit ani svit Měsíce.

Meteorický roj Orionidy dosáhne svého maxima během noci na zítřek, kdy nad jihovýchodním obzorem zazáří až 20 meteorů za hodinu. „Nejlepší podmínky pro pozorování jsou ve druhé polovině noci a nad ránem mezi 1. a 5. hodinou ranní. Nejvyšší aktivita přitom nastane méně než čtyři dny před novem, Měsíc tedy nebude pozorování Orionid svým svitem vůbec rušit,“ řekl Aha! astronom Petr Horálek. Aktivita roje však klesá jen pozvolně, oblohu se proto vyplatí sledovat i během následujících víkendových nocí.

Původcem Orionid jsou ledové a prachové úlomky z Halleyovy komety, kterými naše planeta každoročně v období od května do listopadu prolétá. Ty se řítí vesmírem rychlostí 66 kilometrů za vteřinu a při průletu atmosférou Země shoří a na obloze zazáří jako meteor, tedy optický jev lidově zvaný také padající hvězda.

Astronom Petr Horálek.

Stačí vlastní oči

K vyhlížení meteorů stačí vlastní zrak, pro zlepšení zážitku lze využít dalekohled. K pozorování vybírejte místa s dobrým výhledem na jihovýchodní obzor a ideálně daleko od velkých měst, která svým nočním svitem pozorování nebe znesnadňují.

Patří mezi nejsledovanější

První zmínky o roji pochází z roku 1839, kdy je popsal americký astronom Edward C. Herrick. Později na jeho pozorování navázal Alexander S. Herschel, který přesněji určil jak polohu místa, odkud meteory na obloze vylétají, tak i frekvenci roje okolo 20 meteorů za hodinu. Od té doby se z Orionid stal jeden z nejsledovanějších nebeských úkazů v roce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.