Zvítězil v astronomické fotografické soutěži: RUDOMODRÁ KRÁSA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zvítězil v astronomické fotografické soutěži: RUDOMODRÁ KRÁSA

Podle této mlhoviny dostal Trifid severu své jméno.
Podle této mlhoviny dostal Trifid severu své jméno. (Foto Zdeněk Vojč, Česká astronomická společnost, David Dayag/Wikpedia.org)

Ulovil krásu z hlubokého vesmíru! Fotografie 2100 světelných let vzdálené mlhoviny Trifid severu od Zdeňka Vojče zvítězila v soutěži České astronomické společnosti.

Zkušený astronom a fotograf nás tak vzal z obce Hradce na Českobudějovicku do tajuplného koutu vesmíru, jemuž vévodí gigantický molekulární oblak California. Jeho součástí je i mlhovina Trifid severu, kterou svit okolních hvězd zbarvuje do modra. Kontrastní červenou barvu pak dodává záření z mladých hvězd rozptýlené v kosmickém prachu.

Probdělé noci

Zachycení takto vzdáleného objektu rozhodně není nic snadného. „Jen expozice mi zabrala 30 hodin rozložených do šesti nocí v průběhu celého měsíce. Ke snímání je totiž potřeba dokonale jasná obloha bez rušení měsíčního svitu. Dalších téměř 10 hodin pak zaberou složité úpravy ve specializovaných počítačových programech,“ vysvětlil astronom Zdeněk Vojč.

Víte, že...

...světelný rok vyjadřuje vzdálenost, kterou za rok urazí světlo? Jedná se o 9,46 bilionů kilometrů!

»Originál« v souhvězdí střelce

Mlhovina Trifid severu je známá též pod katalogovým označením NGC 1579. Její skutečný průměr se odhaduje na tři až čtyři světelné roky a nejdeme ji v souhvězdí Persea. Kvůli obrovské vzdálenosti od naší planety je pouhým okem nepozorovatelná. Je pojmenovaná podle podobně vypadající mlhoviny Trifid v souhvězdí Střelce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.