Máme nového astronauta: Doletí až na Měsíc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Máme nového astronauta: Doletí až na Měsíc?

Aleš Svoboda létá na stíhacích letounech JAS-39 Gripen.
Aleš Svoboda létá na stíhacích letounech JAS-39 Gripen. (Armáda ČR)

Českého pilota stíhacích letounů JAS-39 Gripen Aleše Svobodu (36) vybrala Evropská kosmická agentura (ESA) jako rezervního astronauta z více než 22 tisíc zájemců. V následujících 10 letech tak může být i u plánovaného návratu lidstva na Měsíc.

„Je hrozně důležité, že je Česká republika zpátky v programu pilotovaných kosmických letů. Pro mě to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, letectví i kosmonautiku,“ vyprávěl Aha! Svoboda. 

Společně s dalšími 11 lidmi se stal členem tzv. rezervního týmu. Co to obnáší? „Dál budu létat s gripenem, pracovat na základně v Čáslavi a plnit povinnosti jako doteď. Jeden až dva týdny v roce se budu účastnit aktivit, které zahrnují především prodloužení zdravotní kvalifikace pro práci astronauta,“ objasnil. Mezi největší plánované akce ESA patří ve spolupráci s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) program Artemis, který má do roku 2025 dostat člověka na povrch Měsíce. Bude jím třeba Svoboda?

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.