Hvězdokupa z Labutě přinesla vítězství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hvězdokupa z Labutě přinesla vítězství

Krásy vzdálené hvědokupy a mlhoviny jako na dlani.
Krásy vzdálené hvědokupy a mlhoviny jako na dlani. (Foto Pavol Kollarik/Česká astronomická společnost, Planetum.cz)

Odhalil neskutečně vzdálenou krásu! Ohromující snímek tajuplné hvězdokupy NGC 6883 v souhvězdí Labutě vynesl Pavolu Kollárikovi ocenění Česká astrofotografie měsíce.

Na vítězném snímku vidíme přes 30 hvězd z otevřené hvězdokupy staré 14 až 16 milionů let. „V centru kupy tvoří jasné hvězdy tvar písmene ypsilon. O hvězdokupě samotné není známo příliš údajů, ani její přesná vzdálenost,“ vysvětlil za porotce soutěže astronom soutěže Marcel Bělík. Kromě toho na fotografii vidíme i rozsáhlé závoje zářivé mlhoviny LBN 182, vzdálené 7500 světelných let od naší planety, tedy nepředstavitelných 71 trilionů kilometrů.

Astro logo soutěže

Jméno podle bájí

Pojmenování souhvězdí Labutě, ve kterém se zachycené objekty nacházejí, má svůj původ v řeckých bájích. Podle legend se v labuť proměňoval samotný Zeus, když se chtěl podívat mezi obyčejné smrtelníky. Stejnou podobu zvolil i při návštěvě spartské královny Lédy, jejíž krásu obdivoval.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.