UNICEF ocenil mladého záchranáře a dobrovolnici: Chodí ještě do školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

UNICEF ocenil mladého záchranáře a dobrovolnici: Chodí ještě do školy

Předání ocenění
Předání ocenění (Foto Unicef ČR)

Ještě chodí do školy, už ale mění svět k lepšímu. Organizace UNICEF v neděli ocenila titulem Dítě Česka Matěje Strnada (17) zachraňujícího lidské životy a Ester Annu Soukupovou (17), která se věnuje charitě i péči o nejmenší děti. Porotci složení ze špiček českého školství a vědy vybírali ze 17 nominovaných.

Dívkou, která od poroty dostala nejvíce hlasů, je Ester Anna Soukupová z Netunic na Plzeňsku. V rámci křesťanského sdružení mládeže YMCA organizuje kroužky a pečuje o nejmenší, během víkendů pak tráví až 12 hodin denně rozvozem a sběrem jídla v rámci potravinové banky. „Myslím si, že dělat svět krásnějším a lepším místem nemusí jen vysoce postavení lidé a politici, ale může to dělat každý z nás kdykoliv a kdekoliv,“ řekla vítězka ankety.

Zachraňuje životy

Druhým oceněným je Matěj Strnad ze Sekerských chalup nedaleko Mariánských lázní. Záchranářství se věnuje odmalička. Během života zachránil desítky promrzlých lyžařů, zabránil utonutí 18 lidí a záchranářům pomáhal i s bojem proti nemoci covid-19. „Jednou z největších akcí byl letos začátek války na Ukrajině, kam jsme jeli pro handicapované a nemocné civilisty. Potom jsme jim pomáhali s ubytováním a hospitalizací po celé Evropské unii,“ vyprávěl Matěj Strnad.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.