Třeťáci z ostravské základky donesli do kuchyně petici: Chceme k obědu burger! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Třeťáci z ostravské základky donesli do kuchyně petici: Chceme k obědu burger!

Třeťáci Vašek s Johankou a jejich petice.
Třeťáci Vašek s Johankou a jejich petice. (Ředitelka ZŠ Ostrčilova Lenka Lednická.)

Mlsné jazýčky přivedly k neobvyklé akci žáky na základní škole Ostrčilova v Ostravě. Vašek, Johanka (oba 8) a další spolužáci donesli do jídelny petici s 200 žákovskými podpisy. A řekli si k obědu o pořádný burger s hranolkami!

„Milá paní kuchařko, jednou by jsme si přáli mít na oběd burger a hranolky a na dezert jahodový dortík prosím.“ Tak zní text petice (i s mírnými chybami), se kterou obešli minulý týden své spolužáky ze třetích tříd mimo jiné i Vašek s Johankou. „Mám takové hamburgery ráda, to maso, salát a jsou větší než ty placaté v rychlých občerstveních,“ řekla třeťačka Johanka. „Podepsal jsem se, protože jsme se spolužáky chtěli něco neobvyklého na oběd. A burgery miluju,“ přidal se spolužák Vašek.

Souhlas ředitelky

Petice v pátek přistála v ruce vedoucí jídelny Šárky Kaločové. „Překvapilo mě to. Šla jsem s tím za paní ředitelkou, zda by šlo vyhovět. A souhlasila. Máme dobré osobní vztahy s top šéfkuchařem Davidem Valíčkem, zapojil se taky,“ vylíčila. To děcka ještě netušila, že burger dostanou na táccích už ve středu!

A už debužírují! Johanka s Vaškem se dočkali.

Sushi snad ne...

Malí gurmáni neskrývali nadšení. „Mňám,“ znělo jídelnou. Písemně pak děkovali ředitelce. „Je hezké vidět tu radost. A do života se hodí, že »občanská« iniciativa byla vyslyšena. Ale doufám, že příště si neřeknou o sushi,“ zasmála se Lenka Lednická. Třeba dojde na v petici zmíněný jahodový dortík...

Pomohl šéfkuchař

V plánu bylo vyrobit nikoli petičních 200, ale během tří hodin až 800 burgerů, aby se dostalo na všechny žáky i učitele. Tým ve školní jídelně vedl na Ostravsku populární šéfkuchař David Valíček. „Hlavní je dobře si rozdělit práci. Rozjezd je pomalejší, ale pak už to jede jako namazaný stroj. Ale náročné to bude, na konci nás budou bolet nohy,“ připravoval se muž, který spolupracoval se ZŠ Ostrčilova už za covidu, kdy musel zavřít svou restauraci. Sice si mákli, ale ty dětské úsměvy...



Přečtěte si
j.p.toman
12. 4. 2023 • 08:24

Nedávno byl někde uveřejněn jiný výsledek. Tam vyhrála u dětí rajská omáčka.

pravlast
22. 1. 2023 • 10:54

Jako vtip dobrý,jenže třeťačka co ještě velmi neovládá pravopis by měla dostat za úkol doučit veškerou látku a teprve potom něco žádat. Formulace s "hranolkami" napsali do petice v redakci?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.