Aby trvanlivé potraviny vydržely: Základem je přesypávat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aby trvanlivé potraviny vydržely: Základem je přesypávat

Trvanlivé potraviny nakupujte v akcích a klidně ve větším množství, pokud víte, že je spotřebujete
Trvanlivé potraviny nakupujte v akcích a klidně ve větším množství, pokud víte, že je spotřebujete (iStock)

Zdražování potravin nás stále více číhat na akce. Obzvlášť na takové, které lákají na větší množství kusů, což se týká zejména trvanlivého zboží. Pokud nakupujeme ve velkém do zásoby, kam potraviny uložit, aby vydržely dlouho?

Základní pravidlo Mouka, cukr, sušené těstoviny... Zkrátka většinu sypkých trvanlivých potravin byste měli přesypávat do potravinových dóz. Ideálně je nejdřív prosít a zkontrolovat, abyste zachytili možné škůdce, které jste mohli donést z obchodu. Přesypané potraviny pak nezapomeňte popsat, například nalepovacími štítky, nebo permanentním fixem.

Jak skladovat:

• Sypké

Mouka, cukr, těstoviny, luštěniny a podobné potraviny prosejte a přesypte do potravinových dóz, které nezapomeňte označit štítkem s datem minimální trvanlivosti. Uložte je na suchém místě a nevystavujte přímému světlu.

• Oříšky

Oříšky jsou náchylné k napadení škůdci a ke žluknutí, proto je po nákupu nechte v původním obalu a uzavřete je do dobře těsnící dózy. Na oříšky můžete také použít znovu uzavíratelný sáček. Uložte je na chladném a suchém místě, kde nebudou vystaveny vysokým teplotám. Ořechy můžete také zmrazit – v mrazničce vydrží několik měsíců.

• Káva a čaj

Káva a čaj mají tendenci přijímat pachy okolí. Většina balení zrnkových nebo mletých káv již obsahuje vzduchový ventil, který pomůže udržet kávu čerstvou. Pokud nakoupíte nevakuovanou kávu, přesypte ji do tmavé dózy a umístěte na chladné a suché místo tak, aby aroma vydrželo co nejdéle. Sypaný čaj po otevření rychle ztrácí aroma, proto jej vsypte do těsnící dózy.

• Oleje

Oleje je nejlepší skladovat na tmavém a chladném místě. Na světle totiž mění své senzorické vlastnosti. Nesvědčí jim ani časté otevírání. Právě teplo, světlo a přísun vzduchu totiž způsobují žluknutí olejů. Pokud máte v kuchyni specifické druhy oleje jako třeba lněný, ukládejte je po otevření v lednici.

• Džemy

Neotevřené džemy vydrží leccos. Skladujte je v suchu a temnu. Domácí vždy označte datem výroby.

Průběžně kontrolujte

Ani správně uskladněné trvanlivé potraviny nevydrží věčně. Neměli byste proto zapomínat spíž nebo potravinovou skříň pravidelně kontrovat. „Hledejte drobné pavučinky, typické pro potravinové moly, všímejte si černých teček v mouce či cukru. Pokud škůdce objevíte, napadenou potravinu zlikvidujte a ostatní podrobte důkladné kontrole. Jako prevenci můžete do spíže umístit lapače na moly, případně zkuste sušenou levanduli nebo hřebíček, jejichž aroma škůdcům vadí,“ radí Jana Pleskačová, specialistka na trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.