Medaile pro dva statečné školáky (oba 12): Zachránili kamaráda před utopením | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Medaile pro dva statečné školáky (oba 12): Zachránili kamaráda před utopením

Zachráncům pogratuloval i olomoucký hejtman Josef Suchánek.
Zachráncům pogratuloval i olomoucký hejtman Josef Suchánek. (Foto HZS Olomouckého kraje)

Život Martinovi T. (12), který spadl do hluboké jímky s vodou, zachránili v říjnu dva jeho kamarádi. Školáci Jan Nesvadba (12) a Daniel Kohout (12) z Dolní Sukolomi na Uničovsku nyní za tento čin obdrželi z rukou velitele olomouckého hasičského záchranného sboru Karla Koláříka vyznamenání za záchranu života.

Hoši na konci října stavěli v opuštěném areálu bývalé strojírenské firmy provizorní dráhu pro jízdu na koloběžkách. Martin T. zakopl a spadl do dva metry hluboké zatopené jímky. „Já jsem hned zkoušel Martina vytáhnout. Nejdřív nohou, pak jsem ho zkoušel tahat rukou. Dan mě držel,“ zavzpomínal na dramatickou událost Jan Nesvadba.

Hoši ale brzy zjistili, že kamaráda sami nevytáhnou. Honza proto zůstal u jímky, kamaráda v ní povzbuzoval a pomocí větví mu pomáhal udržet se nad hladinou. Dan zatím volal hasiče a běžel jim vstříc, aby je navigoval. „Oba hoši svému kamarádovi naprosto ukázkovým jednáním zachránili život. Musím je pochválit, protože takto bezvadně a s chladnou hlavou by kolikrát nezareagoval ani dospělý. A toto jsou dvanáctiletí kluci,“ okomentoval tehdy situaci uničovský velitel zásahu Ivan Urban.

Vyznamenaní Jan Nesvadba (modrá košile) a Daniel Kohout (světlá košile a brýle) s rodiči (Dan i s bratrem) a olomouckým hejtmanem Josefem Suchánkem a ředitelem HZS Olomouckého kraje Karlem Koláříkem.

„Na chlapce jsme nesmírně hrdí. Tenhle moment si budou určitě oba pamatovat do konce života. Všichni jsme moc rádi, že vše dobře dopadlo a že jsme tu dnes mohli být,“ shodli se rodiče obou chlapců. Ti byli z velké slávy spíše zaskočeni a moc toho nenamluvili. „Do toho areálu už ale rozhodně jezdit nepůjdeme,“ konstatoval Daniel Kohout.

Nejdříve maturita

Kromě medaile za záchranu života dostali také Jan Nesvadba a Daniel Kohout od ředitele HZS Olomouckého kraje Karla Koláříka svou první pracovní nabídku. „Kdybyste chtěli, hoši, hasiče pořád nabíráme. Jen je k tomu potřeba nabrat ještě pár roků, a hlavně udělat maturitu,“ řekl chlapcům Kolářík.

Tohle jsou letošní hrdinové

Diplom a šek na školní pomůcky v hodnotě 10 tisíc včera na Staroměstské radnici v Praze obdrželi vítězové 18. ročníku ankety Dětský čin roku. Kdo jsou malí hrdinové?

  • Záchrana lidského života: Eliška (11) a Míša (12) z Kolína
  • Pomoc ostatním: Adriana (13) z Ostravy
  • Pomoc starším lidem: Natálie (11) z Kolína
  • Kolektivní pomoc: Natálie (10) z Prostějova
  • Pomoc přírodě: Adam (11) a David (14) z Ostravy
  • Dobrý nápad: Petr (15) a Tomáš (14) z Trutnova
  • Pomoc na @: Tereza (14) a Adéla (14) z Trutnova

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.