Jak na respirační onemocnění? Buďte o krok napřed | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak na respirační onemocnění? Buďte o krok napřed

Očkování: proti chřipce a proti Kvidu se můžete nechat očkovat právě teď.
Očkování: proti chřipce a proti Kvidu se můžete nechat očkovat právě teď. (Foto scom)

Návrat dětí do kolektivů, podzimní nečas, oslabená imunita – to vše s sebou přináší kašel, rýmu, bolesti hlavy. A čekárny u lékařů začínají praskat ve švech. Kromě navyšujících se počtů pacientů s covidem-19 přibývá i těch, kteří řeší angíny, laryngitidy i »obyčejné« nachlazení.

Rýmy, virózy a onemocnění dýchacích cest mají na svědomí většinou viry, které se zabydlí ve sliznicích nosu a krku. Účinnou ochranou proti chorobám je udržování sliznic vlhkých. „I když kolem vás všichni kýchají, nemusíte chytit každou nemoc. Pokud své dýchací cesty udržujete zvlhčené a v dobrém stavu, jsou schopny se lépe ubránit útokům virů a bakterií,“ vysvětluje Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

Od banální rýmy k vážným komplikacím

Respirační onemocnění mohou probíhat jako lehká onemocnění ve formě rýmy, nachlazení či zánětu nosohltanu. Ale vyskytují se i závažnější projevy, jako zánět dutin, středouší nebo například angína. „Pokud ale dojde k zánětu hrtanu, hrtanové záklopky, průdušek nebo plic, může se jednat o velmi vážné onemocnění, ohrožující pacienta na životě,“ varuje MUDr. Hana Ševčíková z centra Očkování a cestovní medicíny, Ostrava.

Jak s nemocemi bojovat: Očkujte se

Vážným komplikacím se dá předejít také očkováním. Jedním z nich je očkování proti pneumokokům. Tyto bakterie mohou vyvolávat závažná onemocnění v podobě zánětu mozkových blan, otravy krve nebo zápalu plic. V roce 2019 takto onemocnělo 483 osob, z nichž 87 zemřelo. Nejčastěji onemocní osoby nad 65 let věku a kojenci. Lékaři také doporučují očkování proti chřipce. Ta totiž může mít také velice závažný průběh a ohrožuje především staré lidi a chronicky nemocné. V souvislosti s chřipkou každý rok zemře 2 tisíce lidí. Očkovat se je vhodné právě nyní. Od července je také možné nechat se očkovat druhou posilující dávkou proti covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje aplikace především osobám nad 60 let a mladším rizikovým pacientům.

Inhalujte

Inhalace je léčebná metoda, při které se vdechují páry minerálních vod nebo léčiv. Léčivé látky se do dýchacích cest touto cestou dostávají rychle a jejich účinek je okamžitý. „Dýchací cesty se pročišťují od zaschlého hlenu a případných choroboplodných zárodků. Pokud inhalujeme přes masku a nadechujeme se přitom nosem, inhalace je prospěšná pro nosní dutiny. Kromě uvolnění hlenu zklidňuje nosní sliznici, odstraňuje přítomné bakterie a zároveň pomáhá předcházet tomu, aby se infekce šířila, například do středního ucha nebo vedlejších nosních dutin,“ doplňuje specialista.

Dodržujte základní pravidla

• dodržujte odstupy

• věnujte pozornost hygieně rukou

• větrejte

• vyhýbejte se místům s větší koncentrací osob

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.