Jak léčit ječné zrno?! Teplem a bylinkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak léčit ječné zrno?! Teplem a bylinkami

Ječné zrno je bolestivý oční zánět.
Ječné zrno je bolestivý oční zánět. (Profimedia.cz)

Ječné zrno patří k nejčastějším onemocněním oka. S akutním hnisavým zánětem očního víčka v podobě drobné bulky se během života setká téměř každý. Jak se ho zbavit a co naopak určitě nedělat?

Signalizuje oslabení organismu

Ječné zrno se objevuje zejména při oslabení obranyschopnosti organismu, nedostatečné hygieně, při používání nevhodné kosmetiky nebo v souvislosti s hormonálními změnami či jinými onemocněními, jako je například cukrovka nebo kožní záněty, mezi které patří například seborea. „Ječné zrno vzniká zanícením řasové cibulky a přilehlé žlázky ve víčku. Nejprve se projevuje pocitem svědění a napětí na okraji víčka nebo bolestí při mrkání. Poté se na okraji víčka objeví zduření a žluté zrnko, které vzniká nahromaděním hnisu postižené žlázky a řasové cibulky. Nejčastější původce je stafylokok,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Není nebezpečné, ale…

Ječné zrno není pro zrak nebezpečné. „Ječné zrno často zmizí i samo, ale antibiotika v očních kapkách nebo masti urychlí hojení. Lze aplikovat i teplý obklad. Někdy se provádí epilace řasy se zanícenou cibulkou. Pokud je ječné zrno na okraji víčka pod kůží a ta se ztenčuje, udělá se drobný řez, kterým se uvolní obsah zanícené žlázky. Ječné zrno jako takové zrak neohrožuje. Vzácnou komplikací ječného zrna může být hlouběji se šířící zánět víčka (flegmóna), která by mohla zrak poškodit, pokud by se neléčila,“ popsala Zuzana Frisová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Jak se přenáší?

Onemocnění je infekční, proto je třeba při jeho výskytu dbát na zvýšenou hygienu. Lidé by si v průběhu onemocnění neměli půjčovat předměty osobní hygieny či kosmetiku, naopak je žádoucí často měnit ručníky. Nositelům kontaktních čoček doporučuji používat jednodenní čočky, nejlépe je po dobu nemoci nahradit brýlemi. Dobré je vyvarovat se pobytu v prašném prostředí a v klimatizovaném prostoru.

Jak se ho zbavit

Existují způsoby, jak léčbu ječného zrna urychlit.

  • Úlevu přinese teplý obklad přiložený na postižené víčko.
  • Pomoci může i odvar ze světlíku lékařského, což je bylina, která dobře působí na oční choroby.
  • Od svědění mohou pomoci také umělé slzy. Na trhu se dají sehnat i takové, které světlík lékařský obsahují.
  • Vhodné je zařadit také dezinfekční oční kapky.
  • Ječné zrno by si člověk nikdy neměl snažit sám vymáčknout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.