Důchodci v Krabčicích na Litoměřicku se dočkali: Výtah už jezdí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Důchodci v Krabčicích na Litoměřicku se dočkali: Výtah už jezdí!

Kvůli zdražování to vypadalo, že namísto výtahu zůstane před domem jen betonová díra (prosinec 2021).
Kvůli zdražování to vypadalo, že namísto výtahu zůstane před domem jen betonová díra (prosinec 2021). (Foto ara)

Ještě v prosinci to vypadalo, že místo výtahu budou důchodci z Krabčic na Litoměřicku věčně jen zírat na díru v zemi. Zdražování stavebnin totiž zastavilo práce. Pak se ale rozeběhla veřejná sbírka a dorazil i mimořádný dar. A to i díky článku, který vyšel v deníku Aha!.

„Těšila jsem se na procházky, ale marně. Zůstávám raději na pokoji, než abych chodila po těch schodech, výtah by mi pomohl,“ posteskla si loni v prosinci klientka domova pro seniory Eva Borská (84). Ta tehdy bydlela v prvním patře, a jelikož špatně chodí, nemohla ven. Kvůli chybějícímu výtahu proto musela být přestěhována do vedlejší budovy.

Dotace nestačila

„Rozpočet na výstavbu výtahu se navýšil po té, co se výrazně zdražil stavební materiál. Třímilionová dotace z ministerstva práce a sociálních věcí nám na to už nestačila,“ říká Aleš Gabrysz, ředitel Diakonie Krabčice, která proto vyhlásila veřejnou sbírku. Do ní přispěli dárci z širokého okolí. „Podařilo se vybrat neuvěřitelnou částku, milion čtyři sta tisíc. I ta výrazně přispěla k dostavbě výtahu. Všem dárcům proto moc děkujeme,“ chválí veřejnost ředitel.

Dar z kraje

Zásadní dar pak také přišel přímo z Ústeckého kraje. „Přišel za mnou hejtman Jan Schiller s tím, že četl v Aha! o problému s výtahem a zda bychom jim mohli pomoct. Přestože Diakonie Krabčice není naše organizace, přispěli jsme milionem korun,“ přibližuje náměstek hejtmana Jiří Kulhánek. Po tři čtvrtě roce teď stojí u domu přístavba s moderní zdviží. „Jsem šťastná, budu se moct vrátit zpátky do svého pokoje, kde to mám moc ráda,“ říká teď Eva Borská a těší se na procházky.

Víte, že...

...Diakonie Krabčice se specializuje na péči o seniory s Alzheimerovou nemocí? Sídlí v historických budovách dívčího vzdělávacího ústavu, který zde založil evangelický farář Václav Šubrt před 158 lety.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.