Strážníků je málo? Na přechody nastupují důchodci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Strážníků je málo? Na přechody nastupují důchodci

Eva si vyzkoušela, jak stopnout náklaďák.
Eva si vyzkoušela, jak stopnout náklaďák. (Foto Aha! Zdeněk Matyáš)

Než sedět doma se založenýma rukama v klíně, přihlásili se na inzerát hodonínské radnice. Ivo Kapec (65) a Eva Vydařelá (63) teď střeží každý všední den dva přechody před místními školami. Za jednu hodinovou šichtu mají 130 korun hrubého.

Městská policie vytipovala v Hodoníně osm míst nedaleko školských zařízení, kde je po ránu největší šrumec. Díky čtveřici zájemců z řad občanů v důchodovém věku nyní může obsadit ještě další čtyři přechody. 

„Samozřejmě je to výrazná pomoc. Sázíme i na to, že senioři berou dohled nad dětmi velmi zodpovědně,“ soudí velitel městských strážníků Jindřich Vašíček. V přípravě Ivo, Eva a další dva zájemci podstoupili důkladné školení. „Museli jsme se naučit nejen to, jak se na přechodu pro chodce chovat, ale i to, jak si u řidičů získat potřebný respekt. A zároveň zvládnout příval dětí, které míří na vyučování. Není to legrace, ale velká zodpovědnost,“ svěřila se Aha! Eva. O inzerátu na pozici hlídače přechodu jí prý řekla její dcera. „Vstávat brzy mi nikdy nevadilo, beru to jako něco nového,“ tvrdí Eva Vydařelá, která prý oblíbené šití a vyšívání odloží až na odpoledne. Také Ivo Kapec nemá s brzkým vstáváním problém. „Je to jen hodinka před začátkem školního vyučování, byť každý den. Přechod je navíc blízko našeho bydliště a člověk si zvykne,“ ubezpečuje Ivo v reflexní vestě se stop terčíkem v ruce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.