5 rad k bezpečné cestě do školy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

5 rad k bezpečné cestě do školy!

.
(iStock Photo)

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a děti už se připravují na svou první letošní cestu do školy. Prokličkovat džunglí města ale není jen tak.

1. Zkontrolujte odrazky

Veselé barvy a reflexní prvky. Tak by mělo vypadat oblečení a batoh dítěte, které se při své cestě do školy potkává se silničním provozem. Děti musí být na silnici vidět za všech okolností. A až se za měsíc změní čas, bude to ještě důležitější. Dopravní nehody tvoří 40 % všech dětských úrazů a v tomto období hrozí zvýšené riziko.

2. Naučte je přecházet

Není na škodu si s dětmi probrat základy bezpečného přecházení silnice. Vezměte je na procházku a vyzkoušejte jestli umí najít bezpečné místo k přecházení s dobrým rozhledem, jestli se rozhlíží na obě strany a nepřechází mezi zaparkovanými auty či za autobusem, trolejbusem nebo tramvají.

3. Natrénujte cestu

Jestliže jde dítě letos na svojí první samostatnou cestu, je obzvláště důležité, abyste ji s ním třeba i několikrát prošli a ukázali mu rizika, která ho po cestě čekají.

4. Přizpůsobte režim

V kritický čas mezi 7 a 8 ranní musí být děti absolutně probuzené a soustředěné. Žádné klimbání. Posledních pár dní prázdnin je zkuste pomalu uvykat na ranní budíček, aby je prvních pár dní školy nešokovalo.

5. Používejte autosedačku

Chcete jen popovézt dítě na autobus nebo ho vezete do školy jen pár set metrů? I to je důvod k pečlivému připoutání ratolesti do autosedačky. Pamatujte, že nejvíc nehod se stává při krátkých jízdách. Na silnicích a parkovištích u škol navíc bývá obvykle velký provoz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.