1. školní den: Zeman vzpomněl na Komenského, Fiala rozdával Broučky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

1. školní den: Zeman vzpomněl na Komenského, Fiala rozdával Broučky

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou při zahájení školního roku na Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech. (1.9.2022)
Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou při zahájení školního roku na Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech. (1.9.2022) (Blesk:David Malik)

První školní den má za sebou přes 110 tisíc prvňáků. Jako již tradičně školní rok zahajovali ve třídách i politici. Premiér Petr Fiala (58, ODS) se vypravil do Ostrova, prezident Miloš Zeman (77) pak do domovských Lán.

Pro Zemana to bylo poslední zahájení školního roku ve funkci. Což také sám během svého krátkého projevu před dětmi připomněl. „Všem bych vám chtěl popřát hodně zdraví, hodně štěstí, hodně životních úspěchů a těm, kdo vstupují do první třídy, bych chtěl připomenout slova Jana Amose Komenského, že škola má být hrou,“ řekl mimo jiné prezident. Toho do Základní školy Charlotty Garrigue Masarykové doprovodila první dáma Ivana (57). Dětem popřála, ať si najdou hodně kamarádů, a rozdala jim sladkosti.

Prezident Zeman uvítal prvňáčky základní školy v Lánech

Video se připravuje ...

To Fiala – včera oslavil narozeniny – se vypravil za dětmi do ZŠ Májová v Ostrově na Karlovarsku. A jako dárek rozdal žáčkům pohádkovou knížku Broučci. „Když jsem šel do školy, už je to dávno, tak jsem se také těšil, že se naučím počítat, psát a dobře číst. Proto jsem prvňáčkům v Ostrově dal jako dárek knížku Broučci a popřál jim, aby takových knížek brzy přečetli co nejvíce a aby se do školy každý den těšili,“ uvedl pro Aha! premiér.

Až 60 tisíc žáků z Ukrajiny

Do škol v Česku nastoupilo až 60 tisíc dětí z Ukrajiny. Včera toto číslo řekl ministr školství Vladimír Balaš (63, STAN). On sám prý očekával vyšší počet středoškoláků, jenže na Ukrajině fungují jedenáctiletky, tudíž i sedmnáctiletí studenti se raději vzdělávají online, než aby rovnou nastoupili do středoškolského vzdělávacího systému.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.