Fiala se sešel s Scholzem kvůli energiím: A výsledek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fiala se sešel s Scholzem kvůli energiím: A výsledek?

Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy (29.8.2022)
Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy (29.8.2022) (Blesk:Michal Protivansky/CNC)

Zastropovat ceny energií, nebo najít jinou cestu. O tom včera diskutovali v Praze český premiér Petr Fiala (57, ODS) s německým kancléřem Olafem Scholzem (64). A výsledek? Shoda, že se musí najít řešení.

Státníci spolu jednali asi dvě hodiny, než předstoupili před novináře. „Shodli jsme se na tom, že je třeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny,“ prohlásil Fiala. Podle Scholze jsou současné ceny za elektřinu neospravedlnitelné. „Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka,“ podotkl Scholz.

Jakou cestou by se Evropa mohla vydat, nastínil včera ministr průmyslu Jozef Síkela (55, za STAN). Ten svolal na pátek 9. září mimořádnou evropskou radu, kde se budou řešit právě energie. Podle ministra je nutné oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Evropská rada by pak mohla projednat jednotlivé návrhy na stanovení maximální ceny plynu, který se používá k výrobě elektřiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.