Trapas! Zeman bez vojáků... Proč chybí lidé Hradní stráži? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Trapas! Zeman bez vojáků... Proč chybí lidé Hradní stráži?

Slavnostní střídání Hradní stráže na Pražském hradě (28. 10. 2021)
Slavnostní střídání Hradní stráže na Pražském hradě (28. 10. 2021) (Kancelář prezidenta republiky)

Je to elitní jednotka armády. Hradní stráž! A přes veškerý věhlas i majestátnost slavné uniformy chybí tomuto útvaru lidé. Jenže zástupy zájemců o »střežení« prezidenta Miloše Zemana (77) se prý zrovna netvoří. Anebo nesplňují kritéria...

Že útvar personálně tlačí bota, potvrdil Aha! jeho mluvčí Jiří Havel. „Aktuálně chybí nejvíce vojáků na pozicích starší strážný, a to konkrétně 130 osob,“ uvedl. V roce 2019 totiž došlo k tabulkovému navýšení příslušníků Hradní stráže, jenže dosáhnout požadovaného počtu lidí se útvaru jednoduše nedaří.

Výška je důležitá

Může za to i přísný výběr adeptů. „V minulých letech kritéria výběru splnilo pouze cca 15 – 20 procent uchazečů o službu v ozbrojených silách ČR,“ vysvětluje Havel. Požadavky jsou totiž dost přísné. Příslušníci stráže musí být 178 až 188 centimetrů vysocí, mít dobrou fyzickou zdatnost, výborný zdravotní stav, nesmí mít nadváhu, viditelné tetování či piercing. A jak je to s platem u elitního útvaru? „Starší střelec s hodností desátníka bere po uběhnutí zkušební lhůty minimálně 35 tisíc korun čistého,“ řekl Havel.

Nejen ochrana

Kromě toho, že jsou příslušníci často oblíbeným zpestřením pro turisty, jejich hlavní náplní práce je ochrana areálu Hradu. Mimo to se účastní uvítacích ceremoniálů státních návštěv či věší vlajky a se svolením prezidenta mohou také jet pomáhat, kde je zrovna potřeba. „Benefitem je například služba v atraktivním prostředí Pražského hradu a zámku Lány,“ vyzdvihuje výhody práce mluvčí stráže.

Uniformy od Pištěka

Ani ne tři měsíce od zvolení Václava Havla (†75) do čela státu, byly 15. března 1990 představeny nové uniformy Hradní stráže. A to při příležitosti státní návštěvy německého Richarda von Weizsäckera (†94) na Pražském hradě. Navrhl je rovnou ve dvou provedeních Oscarem oceněný kostýmní návrhář Theodor Pištěk (89). Jednu ve tmavší barvě na zimní měsíce a druhou ve světlejším tónu na léto.

Pomoc s tornádem

Minulý rok vyslal prezident Zeman pomáhat členy stráže odklízet následky ničivého tornáda na Moravě. „Já sám jsem dal příkaz Hradní stráži, aby se podle potřeb záchranářů její příslušníci těchto akcí rovněž účastnili,“ pronesla tehdy hlava státu.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.