Andrej Babiš v nesnázích! Podezření z praní špinavých peněz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Andrej Babiš v nesnázích! Podezření z praní špinavých peněz

Babišovi hrozí trest za mřížemi.
Babišovi hrozí trest za mřížemi. (Foto Aha! – J. Poláček, D. Malík)

Krušné chvíle zažívá šéf ANO Andrej Babiš (67). Jeho mítinky už několik dní doprovázejí šarvátky a musí tam zasahovat policie včetně tajných. A nyní se dokonce o expremiéra začala zajímat francouzská justice. Ta ho prošetřuje v kauze Pandora Papers, tedy nákupu jeho »zámečku« za 340 milionů.

První vážný exces na Babišově mítinku se odehrál minulý týden v Českém Krumlově. Policista tam zakročil proti ženě, která ho napadla poté, co do ní měl údajně strčit v davu. Žena ale nevěděla, že se jedná o tajného člena sboru. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška (49) byl tento zákrok oprávněný, přestože došlo k pochybení velitele. „Policie v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení,“ oznámil po prošetření šéf policie s tím, že jihočeský ředitel má do 14 dnů vyvodit osobní odpovědnost daných policistů včetně velících důstojníků na akci.

Další zásah, který Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia řešil, se odehrál jen den před Krumlovem, a to v Borovanech. Tam tři tajní policisté zaklekli mladého autistu Jakuba (14), a to když se pokusil odcizit Babišovi reproduktor. Po zveřejnění se ale hned strhla nevole veřejnosti za nepřiměřený zásah. Jeden z policistů navíc na hlavě měl čepici hnutí ANO. „Zákrokem v Borovanech se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS),“ řekl Vondrášek a dodal, že kázeňskému řízení čelí policista, který měl právě zmíněnou čepici s logem a heslem hnutí ANO. Kdy bude znám výsledek šetření GIBS, ale neřekl.

Tisíce Ukrajinských vojáků v zajetí. Babiš půjde před soud. A co se dělo po pohřbu Abrháma

Video se připravuje ...

Pandora Papers a nákup za 340 milionů

Loni v říjnu zveřejnil web Investigace. cz, že Andrej Babiš koupil 16 nemovitostí na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud za 340 milionů korun. Podle webu premiér prohnal v roce 2009 peníze přes daňové ráje, tedy několik tzv. offshore firem s nastrčenými řediteli. Dokazují to dokumenty získané během globální akce Pandora Papers. Podle francouzského deníku Le Monde se právě tamní justice zaměřila na Babiše. Francouzský soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti totiž zahájil vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Expremiér odmítá, že by se něčeho takového dopustil. „Můžu jen znovu zopakovat, že veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony. Detaily neznám, vaši informaci mám jen z médií,“ zareagoval pro ČTK Babiš.

Zářijový soud

Hned po prázdninách čeká na Babiše soud. Pražský městský totiž dne 12. září zahájí úvodní líčení v kauze Čapí hnízdo. V ní je šéf hnutí obžalován z dotačního padesátimilionového podvodu a poškození finančních zájmů EU. Spolu s ním stane před soudem také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), která kandiduje v senátních volbách na Vysočině. Oba vinu dlouhodobě popírají. Pokud je ale soud shledá vinnými, hrozí jim až desetileté vězení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.