Dva roky po výhře 228 mil. Kč: Vražda výherce superjackpotu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dva roky po výhře 228 mil. Kč: Vražda výherce superjackpotu

Byl to dobrák, báječný soused, co vždy pomohl. Vrazi skončí v pekle…
Byl to dobrák, báječný soused, co vždy pomohl. Vrazi skončí v pekle… (Foto ara)

Zvítězit v loterii nemusí být vždycky terno – obzvlášť pokud žijete v Latinské Americe. Ve zdejším divokém regionu se množí případy, kdy bez vysvětlení mizí výherci jackpotu. Co se stalo před několika dny v Brazílii, z toho běhá mráz po zádech.

Když Jonas Lucas Alves Dias (†55) vyhrál v roce 2020 v loterii 9 milionů dolarů (asi 228 milionů korun), měl velký důvod k radosti. Přesto se z něj nestal prostopášný milionář, který vyhazuje peníze oknem.

Milionář z chatrče

Zůstal bydlet s rodinou ve skromném domku v městě Hortolandia. Skončil sice v práci (prodával v místním obchodě s nářadím), i nadále ale pravidelně chodil do kostela a do hospody – ve vytahaném tričku a žabkách. Za peníze, které v jackpotu vyhrál, si koupil malou farmu na venkově a pár zvířat. Známému pořídil nákladní auto, dalším přátelům pomohl splatit dluhy a kamarádovi z dětství uhradil nákladnou léčbu rakoviny. A pak se to stalo, 13. září jej rodina viděla naposledy. Jako obvykle odešel odpoledne na procházku, pak se po něm slehla zem. O den později byl nalezen vážně zraněný na dálnici. Zemřel i přes veškerou snahu lékařů po převozu do nemocnice.

Únosci jsou na svobodě

Policistům se díky výpisům z Diasových telefonních hovorů podařilo záhy zjistit, že milionáře unesla skupina čtyř vyděračů. Požadovali po něm asi 600 tisíc dolarů (cca 15 milionů korun). Dias se pokoušel peníze násilníkům převést, ovšem banka takto vysokou transakci zamítla. Vyšetřovatelé mají hlasový záznam, jak jej úředník v bance stroze odmítl, že to není možné. Byl posledním, vyjma vrahů, kdo s Diasem mluvil.

Podle saopaulské veřejné bezpečnosti únosci muže mučili neuvěřitelných 20 hodin a způsobili mu zranění neslučitelná se životem. Dva zločince už se podařilo dopadnout, zbývající dva spravedlnosti zatím stále unikají. Stihli ještě z konta vybrat malé částky, než byl účet zablokován. Podle sousedů byl Dias milý chlapík se srdcem na pravém místě. „Byl to skvělý, úžasný člověk, kamarád každého. Potkal tě, pozdravil tě první... Byl to fakt dobrák,“ uvedl do brazilských médií jeden z nich. Možná se měl po výhře odstěhovat, prostě zmizet, mohl tušit, že v jeho zemi není bezpečno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.