Čeští ekonomové radí: Jak se poprat s drahým plynem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeští ekonomové radí: Jak se poprat s drahým plynem?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Brutální účty za plyn už teď drtí spousty českých domácností. Pokud ale přijdeme o dodávky plynu z Ruska, problémy budou mít i ti, kteří jsou dnes celkem ještě »vysmátí«. Co s tím?

Koncem března ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela (54, za STAN) zmínil, že chystá soubor 13 opatření, které by měly firmám, ale i domácnostem, pomoci s nehoráznými cenami energií. Jenže ani měsíc poté vláda svůj recept zatím neukázala. A situace je čím dál víc dramatická. „Bojím se, že tady bude celá řada lidí, kteří koncem roku nebudou schopni zaplatit doplatek na energie.

Mají nějaké zálohy, které ale neodráží nárůst cen a lidé mohou mít nedoplatek v řádu desítek tisíc. Rodiny nemají žádné velké úspory a nebudou schopné to zaplatit,“ varuje například ekonom Vladimír Pikora. Jaká jsou řešení? Pomůže zastropování cen? Snížení daní? Nebo vyčkat, až válka na Ukrajině skončí a s ní se i »umravní « ceny? Na to se Aha! ptalo odborníků.

Odpojení od ruského plynu by odnesl český průmysl.

Helena Horská, Raiffeisenbank
Nepřiživovat inflaci

„Chceme-li kompenzovat tyto výdaje všem, tak to zase jenom znamená opětovné roztáčení inflační spirály. A tím tu inflaci nikdy nepředběhneme. Jsme v prostředí, kde je nedostatečná nabídka. A když budeme chtít podporovat poptávku, tak ta bude jenom růst a výsledkem bude jen a pouze růst inflace a zvětšený dovoz. To znamená zhoršená obchodní bilance a slabý měnový kurz. Tím utrpí jenom střadatelé. Pokud opravdu budeme chtít pomoci, tak hlavním úkolem je stabilizovat ekonomiku a stabilizovat současný růst cen. A to neuděláme, když budeme pomáhat všem plošně.“

Lukáš Kovanda, Trinity Bank
Daně a strop ano, ale později!

„V tuto chvíli bych ještě daně nesnižoval, protože těžké časy teprve přijdou a nemá smysl si všechna opatření vystřílet teď. Pokud by opravdu došlo k přerušení dodávek ruského plynu, tak v takovém případě by vláda měla konat plošným opatřením, například zastropováním cen plynu. Mělo by to smysl, protože v takovém případě by mohlo dojít k rapidnímu zdražení plynu až o stovky procent.“

Vláda a drahé energie: Pomohou chudým i bohatým rodičům!

Pět tisíc korun! Jednorázový příspěvek na každé dítě má nejpozději v srpnu dostat každá rodina, která má roční příjem do milionu korun čistého. To by se mělo týkat více než dvou milionů dětí a 1,1 milionu domácností. Ve středu tento model představila vláda Petra Fialy (57, ODS). „Nenecháme nikoho padnout, ale není v možnostech státních financí, ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu plošně všem, abychom dělali plošná opatření,“ řekl Fiala.

Nové opatření vlády, které má vyjít kasu na více než 10,5 miliardy, ale tvrdě zkritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (61, TOP 09). „Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem. S touhle falešnou »podporou rodin« se nikdy nesmířím,“ napsal Kalousek na Twitteru. Kabinet už dříve odsouhlasil, že seniorům letos kvůli stále rostoucí inflaci ještě podruhé mimořádně valorizuje penze.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.