Přichází k nám balíček změn: Opět vyšší důchody i dlouho slibovaná sleva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Přichází k nám balíček změn: Opět vyšší důchody i dlouho slibovaná sleva!

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se životní minimum od července zvýšilo na 4620 Kč.
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se životní minimum od července zvýšilo na 4620 Kč. (Blesk: Michal Protivanský/Archiv Blesku)

Česko kosí vysoká inflace a s ní i ohromné zdražování jak energií, tak například potravin. Někteří lidé už nyní spíše živoří, než žijí. Aha! zjišťovalo, jak jim chce kabinet Petra Fialy (57, ODS) v nejbližších měsících pomoci. A právě o tom, co se (k lepšímu) změní v sociální sféře, si přečtěte v 1. dílu seriálu Aha!.

Další nášup pro penzisty

Všechny důchody, tedy nejen starobní, ale například i invalidní nebo vdovské, vzrostou od září letošního roku o dalších 5,2 %. Jde tak už o třetí navýšení od ledna tohoto roku a průměrný důchod tak letos vzroste celkem o 2500 korun. Pozor! Nejde o vládní dáreček. Kvůli abnormální inflaci tahle valorizace prostě vyplývá ze zákona.

Vládní pomoc proti zdražování

Od 1. července se ze 4250 na 4620 korun zvýšilo životní minimum. Jde o necelých devět procent. Zvýšilo se i existenční minimum. To se zvedlo z 2740 na 2980 korun. Stejně jako u důchodů je důvodem zvýšení neutuchající zdražování. Od životního minima se odvíjí například porodné, přídavek na dítě, příspěvek na živobytí nebo limity pro srážky ze mzdy. Existenční minimum pak ukazuje hranici příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni přežití. Ani jedna z částek ale nezahrnuje náklady na bydlení. „S navýšením životního a existenčního minima významně naroste výše některých dávek, navíc třeba na porodné bude mít nárok větší počet čerstvých maminek,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

Důchody se od září opět zvýší! Vláda schválila další valorizaci. A odklepla i nouzový stav do prázdnin

Video se připravuje ...

Pět tisíc za dítě v srpnu

V srpnu by měly rodiny dostat jednorázový příspěvek 5000 korun na každé nezletilé dítě. A to jenom pokud celkový roční příjem domácnosti nepřesáhne milion korun hrubého (83 tisíc hrubého měsíčně). Automaticky příspěvek dostanou rodiče, kteří v červnu pobírali přídavek na dítě. Ostatní tak budou muset požádat o dávku elektronicky pomocí aplikace, kterou ministerstvo teprve dokončuje. K té bude potřeba elektronická identita. Pokud ji nemáte zařízenou, žádost vyřídíte případně na pobočkách CzechPOINT. Příspěvek by se měl týkat asi 1,6 milionu děti; o peníze mohou zažádat i rodiče potomků, kteří se narodí od srpna do konce letošního roku. Nárok mají také pěstouni nebo prarodiče, kteří vychovávají svá vnoučata.

Důchody porostou! Vláda schválila mimořádné přidání penzistům i kompenzace pro trhovce a další

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.