Druhé letošní zvýšení důchodů už 1. září: Na kolik si každý přijde? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Druhé letošní zvýšení důchodů už 1. září: Na kolik si každý přijde?

Další náplast na inflaci obdrží senioři od září.
Další náplast na inflaci obdrží senioři od září. (Ministr Marian Jurečka.)

Inflace čili růst spotřebitelských cen. Zaklínadlo, které Čechy trápí už tři čtvrtě roku a vysává jim víc a víc peněz z kapes. Alespoň nějakou kompenzaci dostanou senioři. Těm se letos už podruhé mimořádně valorizují penze, naposledy nyní k 1. září.

Letošní dvě mimořádné valorizace nařizuje zákon, který říká, že pokud inflace přesáhne 5 procent, přistupuje se k tomuto kroku. I s řádnou lednovým zvýšením penzí si tak senioři od září přilepší už potřetí. Žádná velká hitparáda to ale pro ně nebude. Většinou jde o pár stovek měsíčně oproti tomu, co dostávali na důchodech v srpnu. Důvodem je, že u nižších penzí tvoří základní výměra 3900 korun větší poměr k té tzv. zásahové.

Důchody se od září opět zvýší! Vláda schválila další valorizaci. A odklepla i nouzový stav do prázdnin

Video se připravuje ...

Jenže právě ta se při mimořádné valorizaci zvyšuje a proto si tedy lidé s vyššími důchody přijdou i na více peněz. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (41, KDU-ČSL) už ale uvedl, že nastavení mimořádné valorizace – ta nejspíš bude i v roce 2023 – nejspíš dozná změn. „Nyní v rámci reformy chceme zavést tzv. minimální zaručený důchod. Bude upraven i způsob valorizace, který bude pro nižší důchody o něco příznivější. Upravíme při tom i nastavení mimořádné valorizace, které je nyní vůči nižším důchodům obzvláště nepříznivé,“ uvedl ministr pro web České důchody.

Důchody porostou! Vláda schválila mimořádné přidání penzistům i kompenzace pro trhovce a další

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Adal
28. 8. 2022 • 20:53

Nejvic mají nepřipusobilý snížit o třetinu zrušení senátu a dalších nenažraných organizací genderových organizací a bude lía totéž politikých gratik

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.