Jednorázových 5 tisíc na dítě: TAKHLE si požádáte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jednorázových 5 tisíc na dítě: TAKHLE si požádáte!

Tisková konference o výplatě příspěvku 5000 Kč na dítě (11.8.2022)
Tisková konference o výplatě příspěvku 5000 Kč na dítě (11.8.2022) (Blesk:RENATA MATEJKOVA)

Rodiny, které pobírají přídavek na dítě, jednorázovou pětitisícovku dostaly automaticky bez žádosti. Ty ostatní, které splňují kritéria včetně souhrnného příjmu do 1 milionu korun hrubého ročně, musí teprve zažádat. Instrukce, jak na to, včera představilo ministerstvo práce.

Kdo má tedy nárok?

Každé dítě narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022, pokud příjem posuzovaných osob (rodiče, partner/partnerka, druh/družka) v roce 2021 nepřesáhl 1 milion hrubého. Zvláštní pravidla pak platí pro OSVČ v paušálním režimu.

Kdo o příspěvek může požádat?

Jeden ze zákonných zástupců nebo pěstoun, který ke dni podání žije s dítětem. V případě střídavé péče se rodiče musí mezi sebou domluvit; nedomluví-li se, dostane dávku ten, kdo požádá jako první.

Vyřízení příspěvku 5000 Kč na dítě.

Jak požádat?

  1. Od 15. srpna prostřednictvím online formuláře dostupného na www.mpsv.cz. Pro takovou žádost je nutné mít elektronickou identitu (prostřednictvím Bankovní identity, Mobilního klíče eGovernmentu či datové schránky).
  2. Od 15. srpna osobně na vybraných CzechPointech (nejen na úřadech, ale od 1. října také na poštách). Stačí s sebou mít občanský průkaz a rodné číslo dítěte/dětí.

Dokdy požádat?

Do jednoho roku ode dne nabytí účinnosti zákona.

Musím dokládat příjem?

Ne, zaškrtnete v žádosti čestné prohlášení, a stát pak informace ověří u Finančního úřadu a ČSSZ.

Kdy dostanu peníze?

30 dnů ode dne podání žádosti, bude-li žádost kompletní. Výjimky se předpokládají u komplikovaných případů. Peníze vám přijdou převodem na účet nebo složenkou.

Ohrozí mi příjem výplatu jiných dávek?

Ne, nezapočítává se do rozhodného příjmu. Nemůže být ani předmětem exekucí, ale pokud vám exekutor strhává peníze z účtu, nechte si tuto konkrétní dávku poslat složenkou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.