Budou mít Češi na nájmy a energie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Budou mít Češi na nájmy a energie?

Činže narostou celorepublikově i o 15 procent.
Činže narostou celorepublikově i o 15 procent. (istockphoto.com)

Tenhle refrén od »pokondrů« zná snad každý. A ti z nás, kdo platí činži, si ho budou možná brzy zamračeně pobrukovat. Jak totiž Aha! informovali odborníci na slovo vzatí, a jak už se ostatně odráží ve statistikách, nájmy se začínají vracet na úroveň před pandemií!

Když na nás všechny roku 2020 vší silou dopadlo řádění koronaviru, byly to samé špatné zprávy. Tedy krom té jedné. Turisté odešli z velkých měst a zpřístupnili byty dříve určené ke krátkodobým pronájmům, úrokové sazby hypoték byly rekordně nízké, takže lidé zainventovali do svého bydlení, a do toho byl tlak na cenu i vlivem vládních opatření. Sečteno podtrženo: nájmy zlevnily. V některých částech Prahy i o třetinu. Jenže... zlobivá inflace, tedy celkový trend zvedání cenové hladiny, si pohrála úplně se vším. Od nákladů na energie, údržbu bytů, po pořizovací ceny nemovitostí. V některých městech už lidé dostali od majitelů nemovitostí »avízo«, že budou muset platit víc, jinde je to teprve čeká (viz tabulka). Podle Lukáše Kovandy z Národní ekonomické rady vlády (NERV) lze dokonce předpokládat, že činže narostou celorepublikově i o 15 procent.

„S odezníváním covidové hrozby jménem omikron se do Prahy začnou ve větším vracet turisté, což postupně požene ceny nájmů vzhůru, klidně i o 20 procent. Celorepublikově pak ceny nájmů porostou letos o přibližně 15 procent. Nejen z důvodů návratu turistů nebo vysokoškoláků. Projeví se také inflace. Majitelé bytů často nájmy stanovují tak, aby jim vydělávaly určitou danou částku nad inflaci. Jestliže letos může být za celý rok inflace až devítiprocentní, musí zvyšovat nájmy už teď právě o devět procent, aby alespoň zůstali »na svém«. Pravděpodobně tedy zdraží více,“ říká Lukáš Kovanda (hlavní ekonom Trinity Bank, člen NERV)  „Klíčovými důvody rapidní inflace jsou zdražující energie, dále pak zdražující nemovitosti jako takové, včetně růstu cen stavebních materiálů, a zdražování bydlení a služeb s ním spojených. Energetická krize způsobuje zdražení energií a to zase přispívá k růstu inflace, kvůli níž ro.tou úroky, třeba ty na hypotékách, pročež tedy nakonec i nájmy. Každoroční růst cen nájemného je možné mít stanoven přímo ve smlouvě, což se v této době jeví jako prozíravý krok. Pronajímatelé mohou využít inflace jako záminky k nátlaku na nájemce, aby ten platil ještě více. Ten by si nic takového neměl nechat líbit a o každém navýšení, jež se mu až příliš citelné, jednat, pokud tedy není smluvně stanoveno. Zvýšení nájmu by obecně nemělo překročit dvacet procent během tří let," říká také Kovanda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.