Seriál Aha! CHYBY, KTERÉ SAMOŽIVITELE PŘIPRAVÍ O PENÍZE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Seriál Aha! CHYBY, KTERÉ SAMOŽIVITELE PŘIPRAVÍ O PENÍZE

Jak nejlépe vymoci alimenty? (ilustrační foto)
Jak nejlépe vymoci alimenty? (ilustrační foto) (Blesk archiv)

Zdražování a rostoucí inflace jsou vinny, že do chudoby se propadá stále více samoživitelů. A problémy začíná mít podle odborníků i nižší střední střída. Jde přitom o desetitisíce rodin!

V České republice je přibližně 100 000 samoživitelů z nižší střední třídy. Řada z nich se přitom může rychle stát závislou na sociálních dávkách. Stačí, aby jim expartner přestal na pár měsíců platit výživné. Někdy ale můžou situaci zlepšit vlastními silami. Často jim totiž v žádosti o více peněz brání neznalost, stud nebo obavy z reakce expartnera. Za další problémy pak mohou nízké právní povědomí a předsudky. Jenže právě kvůli nim mají pak dlužníci často ulehčenou situaci.

OTEC CHYBĚJÍCÍ V RODNÉM LISTĚ

Některé samoživitelky nezapíší otce do rodného listu dítěte, a to dokonce ani, když ho znají, a on se k otcovství hlásí. Jenže bez zápisu do rodného listu dítěte otec nemusí plnit zákonem stanovené povinnosti, včetně platby výživného. Pokud chcete otce zapsat do rodného listu dodatečně a on s tím nesouhlasí, nezbyde, než se obrátit na soud. Jakmile je ale uznáno otcovství, má bývalý partner vždy povinnost platit alimenty.

ÚSTNÍ DOHODA O VÝŽIVNÉM

Žili jste s partnerem »na hromádce « a jste hrdí na to, jak krásně jste se sami na všem při rozchodu domluvili? Domluvit se na výši výživného »per huba« může být velký problém. Ústní dohoda není závazná a není vymahatelná. Pro určení výše alimentů je třeba se obrátit na soud.

STRACH ZKUSIT EXEKUTORA

Zkusili jste všechno, ale protějšek ne a ne zaplatit? Víte, že pracuje načerno nebo dostává část výplaty »na ruku«? Nevzdávejte to a nebojte se oslovit exekutora. Je zbytečné mít strach z toho, že většinu peněz si nechá exekutor nebo vás to bude stát víc peněz, než získáte. Pokud zahájíte exekuci s projektem Vaševýživné.cz, pak i v případě, že na straně dlužníka nebude dlouhodobě nalezen finanční zdroj a exekuce bude pro nemajetnost ukončena, nehradíte žádné náklady exekuce.

PŘEHNANÁ DŮVĚŘIVOST

Samoživitelé se často nechají ukolébat sliby a uvěří, že dlužné výživné dostanou, i když třeba »na etapy«. Samoživitel dokonce svému neplatícímu protějšku průměrně asi třicetkrát odpustí, než to začne řešit. Uvěřit a odpustit párkrát je pro zachování slušných vztahů občas potřeba, ale vyplatí se držet se pravidla třikrát a dost. Vždyť jde o peníze pro společné dítě!

NÁHRADNÍ VÝŽIVNÉ ANEB KDY ALIMENTY POSKYTNE STÁT

Pomoc samoživitelům, kterým expartner dluží na výživném, nabízí od loňského roku stát. Náhradní výživné ze státní kasy ale nezíská každé dítě, kterému rodič neplatí alimenty. A omezená je i částka, kterou je možné získat. Na první pohled to vypadá velmi dobře. Místo neplatiče pošle peníze na dítě stát. Napřed se ale musí rodič snažit získat sám.

„Podmínkou pro získání nároku na náhradní výživné je, že oprávněná osoba (nebo její zástupce) musí prokázat, že byl podán návrh na exekuci nebo soudní výkon rozhodnutí,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. Částka, kterou je možné od státu měsíčně získat, je stanovena na maximální částku, a to 3000 Kč. Omezená je i maximální doba, po kterou stát náhradní výživné vyplácí – na 24 měsíců celkem.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (9. 2. 2022)

Přečtěte si
koliaska
2. 6. 2022 • 21:11

No, mám jednu kamarádku, která teď právě řeší spor s bývalým manželem o alimenty. Už se to táhne docela dlouho, ale teď si prý najala právníka, který by měl být lepší. Tuším že z této advokátní kanceláře http­s://ww­w.ci­kr.cz/ Pevně tedy doufám, že to pro ni celé dopadne pozitivně. Zasloužila by si to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.