Milostivé léto 2 už na podzim? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Milostivé léto 2 už na podzim?

Sehnat informace o všech svých exekucích není úplně snadné.
Sehnat informace o všech svých exekucích není úplně snadné. (Foto Aha! – J. Poláček, D. Černovský, T. Tran, Profimedia.cz)

Po třech měsících včera skončila unikátní akce Milostivé léto. Jejím cílem bylo »smáznout« exekuce 
u lidí s dluhy u veřejných institucí. Podle expertů ale za takto krátkou dobu akce nestihla využít svůj potenciál. Už na podzim by proto mohlo proběhnout druhé kolo.

Lidé s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, či technických služeb nebo veřejnoprávních médií měli možnost připojit se k Milostivému létu od konce loňského října. Podmínkou bylo splacení původní dlužné části neboli jistiny a odměny 908 korun exekutorovi. Věřitel jim pak odpustil úroky, penále a další platby. Soukromí věřitelé se do akce mohli zapojit dobrovolně.

Úspěch? Ukáže březen

Podle údajů exekutorské komory bylo loni na konci října v Česku celkem 4,58 milionu exekucí. Mělo je 711 900 dlužníků. Kolik z nich mohlo možnosti využít a také to udělalo, není zatím jasné. „Kompletní data začneme sbírat po skončení Milostivého léta, v průběhu února. Výsledky pak představíme v březnu. Nicméně podle prvotních odhadů toho využila ta zodpovědnější část dlužníků, tedy ti, co své dluhy stejně už nějak spláceli,“ sdělila Aha! Eva Rajlichová, mluvčí Exekutorské komory.

Odměna se zvýší

Politici, kteří zákonem možnost zbavit se exekucí loni prosadili, už oznámili, že by se milostivé léto mohlo od září ještě na tři měsíce zopakovat. Pro je také ministr spravedlonosti Pavel Blažek (52, ODS), podle nějž by se akce mohla znovu zopakovat od září do listopadu. Necelá tisícovka jako odměna pro exekutora už zřejmě nebude stačit, neměla by ale překročit dvojnásobek. „Otázka odměňování soudních exekutorů zůstává otevřená. Chceme se podílet na lepší, kvalitnější legislativní podobě opakovaného Milostivého léta,“ dodala Rajlichová.

Daniel Hůle z Člověka v tísni: Času bylo málo, nejasností dost

Kolik lidí Milostivého léta využilo?

„Nevyužila to množina lidí, kteří to využít mohli. To jsou statisíce lidí. Úspěch bude, pokud se ukáže, že to využily desetitisíce lidí. Možná to byly jen tisíce...“

Čím to?

„Musíme se ptát, proč jich nebylo více. Byly to 3 měsíce. Také ještě měsíc po zahájení té akce zdravotní pojišťovny požadovaly penále za jistinu. To znamená, že největší věřitelé u veřejnoprávních dluhů nechtěli připustit, že by to na ně bylo vztažitelné. Až později se podřídili.“

Takže informační chaos?

„Abyste zjistil, komu dlužíte, jestli veřejnoprávní inistutuci a kolik ta jistina dělá, musíte udělat lustraci v centrální evidenci exekucí, nahlédnout do spisu u soudu a do spisu u exekutora. Nebo spoléhat na to, že exekutor bude blahosklonný a tu informaci vám pošle.“

Nebyly také 3 měsíce moc krátká doba?

„O té akci se část dlužníků dozvěděla na začátku nebo až v průběhu Milostivého léta. Když dlužník dlužil za jízdu na černo 1500 korun, takové peníze dokáže sehnat každý. Pokud nebereme v potaz chudé důchodce, invalidy, nebo samoživitelky. Ale pokud dlužil třeba několik desítek tisíc, měl na získání peněz hrozně krátký čas.“

Měly by se v rámci pokračování dát smáznout i exekuce na dluhy od soukromníků?

„Myslím, že panuje shoda, že to těm soukromým věřitelům nelze nařídit. Vím, že i velké firmy by stály o to, aby se k tomu mohly připojit. Narazily ale na to, že tím, že se na ně ten zákon nevztahoval, exekutoři po nich chtěli plné odměny a plné náklady, jakoby ta pohledávka byla plně vymožena. Takže by to najednou musely platit ze svého.“

Co se změní, anebo Léto ještě milostivější?

Jak by se měly změnit parametry, aby se exekucí mohlo zbavit ještě více dlužníků? Na to se Aha! zeptalo spoluautorů předlohy, poslanců Patrika Nachera (47, ANO) a Marka Výborného (45, KDU-ČSL). „Určitě je potřeba zpřesnit některé věci, aby nedocházelo k dezinterpretacím, které zdržovaly fungování Milostivého léta. Tím myslím, jestli penále patří nebo nepatří do jistiny. Je také třeba explicitně uvést, jaké by měly být časové reakce exekutora na dotazy dlužníka,“ říká Nacher.

Ten si ale nemyslí, že by na oddlužovací akci měli lidé mít víc času: „Určitě ne. Tři měsíce je prostě nějaká dohoda, je to předvídatelné a lidé se na to mohou připravit.“ Podle Výborného je ve hře – ale to až pro příští rok – možnost smazat i exekuce kvůlí daním. „Opakovaně slýcháme, že jistou mírou nespravedlnosti je fakt, že se to netýká daňových exekucí nebo nějakých dalších, které vede finanční úřad a připravujeme řešení pro rok 2023. Tam je ale problém v tom, že musíme novelizovat daňový případně správní řád,“ řekl Aha!.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.