Jak nepřivést rodinné finance do dluhové pasti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak nepřivést rodinné finance do dluhové pasti

Rozhodli jste se pro úvěr nebo hypotéku? Ochranou před rizikem nedostatku peněz na jeho splácení může být pojištění
Rozhodli jste se pro úvěr nebo hypotéku? Ochranou před rizikem nedostatku peněz na jeho splácení může být pojištění (Shutterstock)

Mizí vám peníze z rodinného rozpočtu a jste před výplatou na suchu? Nejen zbytečné utrácení vás může přivést na mizinu. Podívejte se na nejčastější chyby, kvůli kterým můžete spadnout do dluhové pasti.

Od výplaty k výplatě žijí v Česku tisíce rodin. A řada lidé se bojí možného zhoršení své finanční situace při emoci nebo ztrátě práce. Podle aktuálního průzkumu BNP Paribas Cardif 59 % Čechů zažilo kvůli covidu úplnou ztrátu nebo snížení příjmu a následně problémy s ukočírováním rodinných financí. Jenže řešit finanční problémy své rodiny půjčkou, může být rychlou cestou na finanční dno.

1/ Půjčku nepromyslíte

Každou půjčku si důkladně promyslete. Opravdu ji potřebujete? Zlaté pravidlo říká, že člověk by se měl zavázat ke splácení zhruba na tak dlouho, jak dlouho mu bude financovaná věc sloužit. Zatímco hypoteční úvěr je příkladem dobré půjčky, kterou je možné brát i jako investici do nemovitosti, která je po splacení vaše, rozhodně se nedoporučuje zadlužení kvůli pořízení spotřebních věcí, které k životu nutně nepotřebujete (dovolená či luxusní dárky).

2/ Velké závazky si nepojistíte

. „Pojištění schopnosti splácet si lze sjednat k půjčkám, hypotékám, ale třeba i k úvěrům na auto, kreditní kartě nebo k leasingu. V případě výpadku příjmu pak pojistné plnění pokryje splátky úvěru. V současnosti roste důležitost pojištění schopnosti splácet i na riziko ztráty zaměstnání,“ říká Martin Steiner z BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

3/ Problémy neřešíte

Máte úvěr a nejste momentálně schopni své závazky splácet? Začněte situaci co nejdříve řešit! Společně s bankou nebo úvěrovou společností se můžete např. dohodnout na odkladu splátek, jejich snížení nebo změně splátkového kalendáře.

4/ Vyrážíte klín klínem

Panikaříte, protože nemáte na splátku půjčky? Rozhodně si neberte další půjčku, kterou budete splácet tu původní! „Jedním z mýtů, který o financích panuje, je, že když u banky již jednu půjčku máte, tak vám další nedají. V případě finanční tísně je určitě nejlepším řešením jít do své banky a otevřeně s ní svou situaci probrat,“ radí důrazně Martin Steiner.

5/ Neuvažujete o sloučení

Máte tolik půjček, že nevíte, kterou splácet dříve? Zkuste je sloučit dohromady. Nezáleží na tom, jestli jde o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo různých karet. Sloučení může výrazně ulevit vašemu domácímu rozpočtu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.