Řešení finančních problémů: Odborníci radí měsíc zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Řešení finančních problémů: Odborníci radí měsíc zdarma!

Exekutoři mohou dorazit i k vám domů!
Exekutoři mohou dorazit i k vám domů! (Archiv Blesku )

Málokomu nevadí dluhy. Řada lidí ale neví, jak problémy s nimi řešit. Nyní mají jedinečnou možnost nechat si zdarma poradit od odborníků.

„Mimořádná opatření dopadla na všechny Čechy. Mnoha lidem se snížily nebo vypadly příjmy, a to se projevilo na schopnosti splácet své dluhy,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk, který akci po celý listopad Den bez dluhů pořádá. Podle ní získají při konzultacích dlužníci návrh konkrétního plánu, jak krok za krokem postupovat, kde omezit náklady, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období. „Základem je ale vždy komunikace s věřitelem a realistický pohled na vlastní finanční možnosti,“ dodává.

O pomoc si volejte a pište

Potýkáte se s dluhy a potřebujete poradit? Během celého listopadu můžete využít bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo pokládat své otázky na www.nasedluhy.cz.

Získejte zadarmo výpis exekucí

Nevíte, jestli proti vám není vedená nějaká exekuce? Požádejte poradce o výpis z Centrální evidence exekucí, který vám v rámci akce Den bez dluhů poskytnou zdarma.

Příběh dlužnice: „Kvůli strachu z exekuce jsem v noci nemohla spát,“ vzpomíná Jana První kreditní karta s limitem 30 000 korun přišla Janě z banky v roce 2007. Neodolala a začala utrácet. Vše bylo v pořádku, dokud se kvůli problémům nezačala opožďovat se splátkami. Pak přistála ve schránce nabídka na další kreditku a Jana začala výběrem z jedné karty platit splátky na kartě druhé a naopak. Když pak jednou před výplatou zůstala bez peněz, využila jednorázovou nebankovní půjčku. Po výplatě peníze sice vrátila, ale za měsíc se situace opakovala. Navíc si pak ještě půjčila 100 000 korun, aby pomohla svému příteli s rozjezdem podnikání.

Jenže vztah skončil a dluh Janě zůstal. Splátek bylo nakonec víc, než kolik Jana dokázala vydělat ve dvou zaměstnáních. „Dluhy jsme se snažila řešit, neskrývala jsem se, nezapírala v telefonu. Bylo mi však jasné, že situace nejsem schopná zvládnout, nevěděla jsem ale, jak ze začarovaného kruhu pryč,“ říká Jana (36). „Vše jsem chtěla zvládnout sama. Jakmile se situace u některého z dluhů dostala až do stadia, kdy hrozila exekuce, řešila jsem tuto položku přednostně před těmi ostatními. Exekuce jsem se obávala ze všeho nejvíce, v noci jsem často nemohla spát a děsily mě sny o tom, co všechno mi exekutor zabaví,“ vzpomíná. Zachránilo ji až oddlužení formou insolvence, které ale znamenalo pět finančně krušných let. Nakonec se jí ale podařilo zaplatit 75 % všech svých závazků a nyní je zcela oddlužená.

5 základních finančních rad

Jak si správně půjčit i co dělat v případě zadlužení radí Jaroslava Palendalová.

1*Ještě před tím, než si půjčíte peníze, dobře si prostudujte podmínky půjčky.

2*Spočítejte si, zda máte dostatek volných prostředků pro splácení.

3*Mějte stranou finanční rezervu pro nepředvídané situace, které mohou znamenat ztrátu nebo propad příjmů, případně nečekané větší vydání. 4*S věřitelem komunikujte a snažte se dohodnout na řešení situace. 5*Počítejte s tím, že pokud přestanete komunikovat, můžete se v krajním případě dočkat exekuce.

Před dluhy nestrkejte hlavu do písku a nestyďte se požádat o pomoc!

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.