Starožitník pátrá po původu záhadného betlému: Je od slavného Jiřího Trnky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Starožitník pátrá po původu záhadného betlému: Je od slavného Jiřího Trnky?

Takhle vypadal betlém, když ho starožitník vybalil.
Takhle vypadal betlém, když ho starožitník vybalil. (Foto Aha – Vlaďka Hradská a archiv Zdeňka Sedláka)

Na první pohled betlém vypadá jako dílo věhlasného výtvarníka Jiřího Trnky. Podle jeho potomků ale otec autorem není. Starožitník Zdeněk Sedlák nyní pátrá po původu betléma, který se mu dostal do rukou a nese jasný Trnkův rukopis. Věří, že záhadu rozluští.

Betlém přinesl do aukčního domu muž, který ho měl doma desítky let. Před revolucí ho získal od majitelky s tím, že jde o práci Jiřího Trnky. Kupující, který je sám umělec, o tom nikdy nepochyboval, stejně jako lidé, co betlém viděli. Když se ocitl v aukci, ozvaly se Trnkovy děti. Podle nich otec takový betlém nevytvořil. Opravdová rébus „Je to překvapení i záhada. Ty postavičky jsou pro slavného výtvarníka typické. Hlavičky a ruce jsou ze stejného materiálu, který Trnka používal. Jsou ale trochu jinak propracované. Mistr prý používal odlišnou technologii,“ řekl Zdeněk Sedlák. Se synem Jiřího Trnky o betlému diskutovali. „Rukama mu prochází spousta falzifikátů otcových loutek. Většinou jde o kopie. Toto je ale něco jiného. Je to originál, navíc profesionálně udělaný, hezká stará práce. Možná je autorem někdo z Trnkovy dílny, pracovalo tam hodně zručných lidí,“ zamyslel se starožitník. Doufá, že se mu podaří najít někoho, kdo by ho posunul v pátrání.

Víte, že…

… betlém je starý asi 55 let?

… je k vidění v Aukčním domě a ve starožitnictví v Blatné?

…Zdeněk Sedlák ho dočasně vystavil, aby si ho mohla prohlédnout veřejnost i případní znalci!

Kdo by Jiří Trnka

Vynikající umělec mnoha výtvarných profesí (*24.2. 1912 až †30.12. 1969). Český ilustrátor, spisovatel, kostýmní výtvarník a loutkář proslul ve světě zejména jako tvůrce loutkových filmů a spoluzakladatel českého animovaného filmu. Generace dětí vyrostly na jeho filmech, z nichž nejslavnější jsou Staré pověsti české nebo Bajaja. Napsal a ilustroval i pohádkový příběh pěti kluků, kteří prožívají různá dobrodružství v knize Zahrada. 15 postaviček, pět zvířat Komplex zahrnuje 15 dřevěných postaviček včetně pěti zvířat. V betlému nechybí Panna Marie vysoká 22 cm, Josef (21 cm), Ježíšek v jesličkách, dále vinař, kněz, žid, pekař, rybář a pastýř. Rozebraný je bez vaty a květin. Původní jsou jen postavy, dekorace včetně kulis jsou dodělávané. Foto Aha – Vlaďka Hradská a archiv Zdeňka Sedláka



Přečtěte si
AliAlice
24. 12. 2022 • 21:03

Přikláním se k tomu,že autorem je Jiří Trnka...jak píšete,má to jasný jeho rukopis !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.