Unikátní výstava v Uherském Hradišti: Ježíšek není sám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní výstava v Uherském Hradišti: Ježíšek není sám!

Ježíšek se dětem nikdy nezjevuje. Tam, kde nosí dárky, je ještě v polovině 16. století přinášel svatý Mikuláš. Protestanté ale odmítli uctívat katolické světce, a tak si zvolili Krista v podobě Ježíška.
Ježíšek se dětem nikdy nezjevuje. Tam, kde nosí dárky, je ještě v polovině 16. století přinášel svatý Mikuláš. Protestanté ale odmítli uctívat katolické světce, a tak si zvolili Krista v podobě Ježíška. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Od Ježíška přes Dědu Mráze až po Santa Clause. Kdo nosí dárky po světě? Dárkonošem je každý, kdo miluje druhé a snaží se je udělat šťastnými. Kdo se rozdává v každé myšlence, slově, skutku, v každém daru, který dává.

„Tradice vánočního obdarování, jak ji známe dnes, sahá do 19. století a zásluhu na tom mají bohaté měšťanské vrstvy a jejich životní styl v období biedermeieru. S ním se pojí i napečené cukroví, rozzářený ozdobený strom jako nový symbol Vánoc,“ uvedl Pavel Portl, kurátor výstavy Dárkonoši ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Věnování dárků bylo však známé již dříve. „Kronikář Jan z Holešova na Kroměřížsku podává kolem roku 1400 svědectví, že si lidé posílali štědrého večera na památku narození Ježíše Krista vonné masti. Sousedé si dávali vánočku zvanou calta nebo húsce,“ pokračoval Portl. Samotní dárkonoši jsou tajemné postavy. Jejich původ můžeme najít jak v křesťanských tradicích, tak v mýtech nebo pohanských zvycích.

Víte, že...

...obdarování není jen záležitostí Štědrého dne? Například islandské děti dostávají dárky od 12. prosince, kdy z hor sestoupí první z obrů Stekkjastaur.

Od Ježíška po Santa Clause

Kde: Slovácké muzeum Uherské Hradiště 

Kdy: Denně mimo svátků 9. 00 až 12.00 a 12.30 až 17.00, do 8. ledna

Za kolik: 100 Kč, snížené 70 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.