Vinná klobása je stejně jako smažený kapr českou vánoční specialitou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vinná klobása je stejně jako smažený kapr českou vánoční specialitou

Vinná klobása
Vinná klobása (Profimedia)

Je to slunce na štědrovečerní tabuli, říkají labužníci o vinné klobáse. Česká lahůdka se často objevuje o Vánocích na stole vedle tradičního smaženého kapra a bramborového salátu. Česká receptura, která nemá ve světě kvůli specifickému složení obdoby, pochází zřejmě z 19. století.

Populární úprava masa prodlužuje jeho trvanlivost. Název vinná klobása odkazuje na zásadní ingredienci, díky které je tento masný výrobek v Čechách tolik populární. Tím je samozřejmě víno. Tradičně se přidává bílé s decentní příchutí muškátu, které doplňuje přidané koření, zejména muškátový květ a citronová kůra. Stočit do spirály Vepřové a hovězí při výrobě neprochází tepelnou úpravou. Finálně si klobásu zpracují až kuchaři a kuchařky doma. Klasický způsob je, stočit ji do spirály, zajistit špejlí proti rozvinutí (někdo ji popráší moukou) a opéct na rozpáleném oleji, nebo tuku. Ceny jako loni Přes stoupající náklady na energie se především menší řeznictví snaží letos zachovat ceny podobné loňským. „Musel jsem ustoupit od nároků na vyšší zisk, ale ceny jsou téměř totožné jako loni. Před Vánocemi uděláme zhruba dvě tuny vinných klobás. Kilo stojí 150 korun a lidé chodí hodně,“ říká David Čonka (48), řezník z Liberce-Vratislavic.

Při nákupu pozor

Není klobása jako klobása. Zásadní je koupit vždy takovou, která je plněná do přírodního střívka, většinou skopového. Na pohled je lesklá a pružná. Klobásy v umělém střívku jsou matné, špatně se ohýbají a jejich chuť není tak výrazná. Předsmaženým klobásám se vyhněte úplně. Pokud ale na složení uvidíte, že tam není 100 % masa, je to v pořádku. Je to dáno specifickou recepturou klobásy.

Udělejte si sami

Kdo si troufne, může si vyrobit vinné klobásy doma. Nejpracnější je plnění do skopových střívek calibr 20/22. Ty lze koupit v řeznictví. Příprava směsi je ale jednoduchá. Nasekáme nebo nameleme 1700 g vepřové kýty nebo plece, 1000 g vepřového bůčku spolu s 300 g libového hovězího. Maso pak dáme do mixéru. Přidáme čtyři rohlíky rozmočené ve 200 ml suchého bílého vína (někdo namáčí v mléce), 60 g soli, 5 g pepře, 2 g nového koření, 1 g muškátového oříšku, citronovou kůru (cca 1,5 g), přilijeme 100 ml suchého bílého vína, rozmixujeme a plníme do připravených střívek.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.